Sla navigatie over

Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites. Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be/.

Vlaanderen.be - uw wegwijzer binnen de Vlaamse overheid
Over de site | Contact | Sitemap 

Thema's
 

 

Snelmenu 
 


AnySurfer, Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites

U bent hier: vlaanderen.be > Welzijn & Justitie > Nieuwsbrief > Archief 2004 

Nieuwsbrief Welzijn & Justitie

2004

Nieuwsbrief d.d. 2004.12.09

 

Studiedag vrijheden en vrijheidsbeneming op 4 februari 2005

 

Op 4 februari 2005 organiseert het Interuniversitair Centrum Mensenrechten een studiedag over de mensenrechten van gedetineerden onder de titel "vrijheden en vrijheidsbeneming".

 

Op de studiedag wordt de rechtspositie van de gedetineerde uitgebreid doorgelicht aan de hand van de internationale mensenrechten. Aan de sprekers werd gevraagd om per mensenrecht te analyseren of en in welke mate het wetsvoorstel "Basiswet gevangeniswezen en rechtspositie van gedetineerden" aan het normatief kader van de mensenrechten beantwoordt. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de actuele discussies met betrekking tot de internering en de vrijheidsberoving van minderjarigen.

 

In de folder (PDF-formaat, 548 Kb) vindt u het programma en een inschrijvingsformulier. 

 

Inschrijven kan tot 29 januari 2005.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.11.24

 

De Pluim 2004

 

De Antwerpse Regionale Televisie (ATV) bedankt mensen die zich inzetten voor hun medemens met een "pluim" (2000 euro). Tom Huys, auteur van het boek "Fitness tussen muren" (over fitness op cel), werd samen met vier anderen genomineerd voor de uiteindelijke selectieronde.

 

Vrijdag kan u op ATV een reportage zien over Tom Huys, sportpromotor in de gevangenis van Antwerpen. Daarna kan u desgewenst op hem stemmen.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.11.19

 

Studiedag verstandelijk gehandicapte ge´nterneerden

 

De Nationale Vereniging voor Hulp aan Verstandelijk Gehandicapten organiseert op vrijdag 26 november in Brussel een studiedag over verstandelijk gehandicapte ge´nterneerden in de gevangenis. Ze doet dit in samenwerking met het Centrum OBRA vzw en Inclusie Vlaanderen vzw.

 

Meer informatie vindt u in het programma (PDF-document, 151 kB). Inschijven doet u via de inschrijvingskaart (PDF-document, 19 kB).

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.11.16

 

In deze - wegens omstandigheden wat uitgebreidere - nieuwsbrief:

 • een vacature bij Justitieel Welzijnswerk Dendermonde;
 • Terminator Zero: een kortfilm over de impact van een verkeersongeval op jongeren;
 • Een open deur voor elke kleur: de CAW's en etnisch-culturele minderheden.

 

Vacature

 

CAW 't Dak-Teledienst (Dendermonde) zoekt een halftijdse bemiddelaar maatschappelijke dienstverlening voor haar dienst voor justitieel welzijnswerk.

 

Meer informatie vindt u op onze vacaturepagina: http://www.wvc.vlaanderen.be/welzijnenjustitie/vacatures.htm.

 

Terminator Zero

 

De Vereniging voor Contextueel Denken kreeg financiŰle steun van het Levenslijn-Kinderfonds om een film te realiseren die inzoemt op de gevolgen van een verkeersongeval. Terminator Zero -  een kortfilm van 20 minuten - focust op het individuele verwerkingsproces van nabestaanden van een verkeersongeval.

 

Terminator Zero is geschikt voor jongeren vanaf 12 jaar.

 

ZEBRA promoot deze kortfilm als een instrument voor leerkrachten en begeleiders om jongeren bewust te maken van de psycho-sociale impact van een verkeersongeval, maar voorlopig is de film nog niet beschikbaar voor het onderwijs.

 

Meer informatie op http://www.zebraweb.be.

 

Een open deur voor elke kleur

 

Het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk publiceerde, in samenwerking met het Vlaams Minderhedencentrum, een (werk)boek over de toegankelijkheid van de centra voor algemeen welzijnswerk voor etnisch-culturele minderheden. Het boek bevat concrete voorbeelden en ervaringen, een overzicht van mogelijkheden om de toegankelijkheid te verbeteren, samenvattende schema's, ... Het biedt handvaten in het uitbouwen van netwerken rond het integraal werken voor deze doelgroepen. De bijlage bevat literatuurreferenties, weblinks en contactadressen.

 

De publicatie werd verspreid in elk CAW (de directie, medewerker in de overleggroep interculturalisering en de gesprekspartners van de bevraging). Het Vlaams Minderhedencentrum verspreidt de publicatie in de minderhedensector en de onthaalbureaus in Vlaanderen en Brussel.

 

Voor meer informatie kan u terecht bij katelijn.vanhorebeek@steunpunt.be (tot eind november 2004) of bij katelijn.vanhorebeek@tiscali.be (vanaf begin december 2004).

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.11.10

 

Leven na een ongeval: broers en zussen zijn ook slachtoffer

 

Op donderdag 11 november 2004 organiseert ZEBRA, samen met uitgeverij Clavis, een sfeervolle en dynamische voorstelling van het eerste ZEBRA-boekje uit de ZEBRA-reeks voor kinderen en jongeren.

 

"Leven na een ongeval – Als je broer of zus een ongeval heeft gehad, ben jij ook slachtoffer". Onder deze titel modereert Jelle Van Riet de ZEBRA-voorstelling. Co÷rdinator Katrien Hutsebaut zoemt in op de beleving van broers en zussen (brussen) van verkeersslachtoffers, aan de hand van een belevingsonderzoek. Deze onderzoeksresultaten worden getoetst aan een getuigenis van drie broers: Jan, Jeroen en Joris die respectievelijk 15, 13 en 11 jaar oud waren toen hun broer Toon (toen 10 jaar, nu 27 jaar) zwaar gekwetst raakte in een verkeersongeval. Inspelend op deze en andere ervaringen ontwikkelde ZEBRA samen met de Brussenwerking van Start West-Vlaanderen het eerste ZEBRA-boekje. Katrien Hutsebaut vertelt samen met auteur Stefan Boonen hoe met het boekje kan worden gewerkt.

 

"Voor de eerste keer" is een prentenboek voor en over broers en zussen van jonge verkeersslachtoffers.

 

Ook volwassenen vinden in het boek tips en aandachtspunten om broers en zussen te helpen en bij te staan.

 

De voorstelling vindt plaats op donderdag 11 november 2004 tussen 16.00 en 16.45 uur in zaal Agora, Antwerp Expo (Bouwcentrum), Jan Van Rijswijcklaan 191, Antwerpen.

 

Meer informatie over Zebra vindt u op: http://www.zebraweb.be.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.10.27

 

Veil ze vrij

 

De gevangenis van Gent en Amnesty International Gent hebben het genoegen u uit te nodigen op de vernissage en de veiling van "Veil ze vrij".

 

Gedetineerden van de gevangenissen van Gent en Ruiselede en sympathiserende kunstenaars stellen hun werken tentoon en verkopen ze ten voordele van Amnesty International. 

 

De deelnemende kunstenaars zijn, naast de gedetineerden uit de gevangenissen van Gent en Ruiselede, Pascal Baetens, Thierry BonnaffÚ, Nico Burssens, Christine Claerhout, Hans Claus, Geertrui Daem, Antoine Delva, Gerda Dendooven, Bart De Wilde, Etienne Dewulf, Herr Seele, Ilah, Annemie Kooyman, Hec Leemans, Loods 13, Eric Meynen, Steve Michiels, Mugo, Wim Opbrouck, Panamarenko, Marc Raes, Pjeroo Roobjee, Luc Tuymans, Ludo Thys, Fritz Van den Heuvel, Beatrijs Van De Winkel, Paul Van Gompel, Kristin Van Nuffel, Danielle Van Haute, Marc Vanoverbeke, Ludo Vastesaeger en Chris Wuytack.

 

De vernissage vindt plaat op zaterdag 13 november 2004 om 11 uur in het Geuzenhuis (Kantienberg 9 - 9000 Gent).

 

De veiling vindt plaats op zaterdag 27 november 2004 om 17 uur in Kunstencentrum Vooruit (Sint-Pietersnieuwstraat 23 - 9000 Gent).

 

U kan de werken gaan bekijken:

 • in de Bibliotheek aan 't Zuid (keramiek) tijdens de openingsuren van 6 november 2004 tot en met 24 november 2004.
 • in het Geuzenhuis (tekeningen en schilderijen): op zaterdag 13 en 20 november van 11.00 uur tot 24.00 uur, op zondag en woensdag 14/11, 17/11, 21/11 en 24/11 van 11.00 uur tot 17.00 uur en op donderdag en vrijdag 18/11 en 19/11 van 19.00 uur tot 24.00 uur.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.10.22

 

Vacature

 

Child Focus werft een studie- en preventiemanager aan. Meer informatie vindt u op onze vacaturepagina: http://www.wvc.vlaanderen.be/welzijnenjustitie/vacatures.htm.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.10.20

 

Verslagboek "Colloquium Slachtoffers en Rechtsgelijkheid"

 

Er is een verslagboek gemaakt van het colloquium "Slachtoffers en rechtsgelijkheid", dat op 20 februari 2004 in het Markiesgebouw te Brussel plaatshad. Deze dag werd, ter gelegenheid van de Europese Dag van het Slachtoffer, georganiseerd door de Beleidscel Samenleving en Criminaliteit van de Vlaamse Gemeenschap, de afdelingen Slachtofferhulp van de Centra Algemeen Welzijnswerk en het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk.

 

De "zeven rechten van het slachtoffer", vernoemd in de "Europese Verklaring van de rechten van het Slachtoffer", vormden de rode draad van de dag. De rechten van slachtoffers is uiteraard niet iets dat slechts ÚÚn maal per jaar onze aandacht krijgt. Deze rechten inspireren de medewerkers van Slachtofferhulp dagelijks in hun werk en wij hopen dat ze ook onze partners stimuleren.

 

Het verslagboek kan hiertoe een bijdrage leveren. Het bevat de verslagen van de verschillende werkgroepen en een integrale weergave van de lezingen "Een dag van het slachtoffer!?", van Astrid Rubbens (stafmedewerker Slachtofferhulp, Steunpunt Algemeen Welzijnswerk), "Slachtofferhulp van gisteren naar morgen" van Wilfried Meyvis (teamco÷rdinator van de Beleidscel Samenleving en Criminaliteit) en de toespraak van de toenmalige Vlaamse minister van Welzijn, Adelheid Byttebier.

 

Verder stellen de diensten Slachtofferhulp in Vlaanderen en de Beleidscel Samenleving en Criminaliteit zich aan u voor. U vindt in dit boek ook de adressen van:

 • de Centra Algemeen Welzijnswerk met een dienst Slachtofferhulp;
 • de standhouders op de infomarkt;
 • de sprekers en de medewerkers aan het colloquium;
 • de sponsors van het colloquium.

 

U kan het verslagboek in pdf-formaat downloaden op de website www.caw.be (rubriek "nieuws uit de sector").

 

Stichting voor Morele Bijstand aan Gedetineerden

 

De Stichting voor Morele Bijstand aan Gedetineerden is een vrijzinnige vereniging die gevangen, ex-gevangenen en hun verwanten begeleidt. De stichting bestaat veertig jaar. Dat wordt gevierd met een studiedag over de voorlopige hechtenis. De studiedag vindt plaats op 17 november 2004 in het PathÚ Palace te Brussel (namiddag). 's Avonds kan u naar de film "Une part du ciel". Het programma is beschikbaar op onze website.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.10.08

 

Vacature

 

Het stadsbestuur van Mechelen werft een halftijds preventiewerker buurtbemiddeling aan.

Meer informatie en een inschrijvingsformulier vindt u in de vacature van het stadsbestuur van Mechelen.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.10.07

 

Missing you

 

Op 20 november 2004 is er in CC De Romaanse Poort in Leuven een onmoetingsdag voor jongeren die met verlies te maken hebben: jongeren die een broer, zus, ouder, vriend(in), ... verloren.

 

De ontmoetingsdag "Missing You" wordt georganiseerd door de vzw Ouders van een Overleden Kind, de IJD Antwerpen/Vlaams-Brabant en Mechelen, het Centrum voor Morele Dienstverlening Leuven en Mechelen en enkele vrijwilligers.

 

De ontmoetingsdag brengt jongeren met de leeftijd van 12+, 16+ en 19+ samen. Jongeren willen er getuigen over de verwerking van hun verdriet, hun emoties, hun pijn en onmacht na het sterven van een geliefd persoon. In de voormiddag zijn er getuigenissen en praatgroepjes.

Tijdens de workshops: Her - inner doos, Popmuziek, Ervaringsparcours in Leuven en Intu´tief schilderen, worden creatieve mogelijkheden om met het verlies om te gaan verkend. De workshops worden begeleid door ervaren deskundigen.

 

Jongeren vinden niet altijd de geŰigende plek om met verdriet bij verliesverwerking om te gaan. Missing You... wil hen die plek, die veilige ontmoetingsplaats bieden.

 

Meer informatie vindt u in de folder van de organisatoren (PDF-formaat, 241 kB).

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.10.05

 

Fitness tusen muren

 

Uit onderzoek blijkt dat gedetineerden graag meer aan sport zouden doen. Ze willen gezond blijven, de stress tegen gaan en zich ontspannen. Fitness is hun favoriete sport.

Tom Huys, sportpromotor van De Rode Antraciet in de gevangenis van Antwerpen, schreef daarom een boek over fitness op cel. Het bevat uitgebreide trainingsschema's voor beginners en gevorderden. En je hebt er geen toestellen voor nodig. Je kan de oefeningen gewoon op cel doen.

 

Het boek "Fitness tussen muren" werd uitgegeven bij Garant. Gedetineerden en professionals uit de penitentiaire sector kunnen het boek voor 10 euro krijgen via de diensten voor justitieel welzijnswerk. Anderen betalen 25,90 euro.

 

Meer informatie vindt u op http://www.fitnesstussenmuren.tk of bij de auteur (tom.huys@derodeantraciet.be).

 

U kan het boek ook bestellen via info@derodeantraciet.be.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.09.30

 

Vacature

 

Centrum Algemeen Welzijnswerk De Kempen vzw, Stationsstraat 2 te 2200 Herentals, werft een deeltijds hulpverlener (m/v) aan voor de afdeling Slachtofferhulp Kempen te Herentals.

 

Meer informatie vindt u op onze vacaturepagina: http://www.wvc.vlaanderen.be/welzijnenjustitie/vacatures.htm.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.09.29

 

Vacatures

 

De Vlaamse overheid (departement Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur) zoekt zes regionale beleidsmedewerkers integrale jeugdhulp met standplaatsen in Brussel, Antwerpen, Leuven, Hasselt, Gent en Brugge.

 

De vzw SuggnomŔ, Forum voor Herstelrecht en Bemiddeling, werft een voltijdse herstelbemiddelaar aan voor het arrondissement Turnhout.

 

Meer informatie vindt u op onze vacaturepagina: http://www.wvc.vlaanderen.be/welzijnenjustitie/vacatures.htm.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.09.10

 

Vacature

 

CAW Het Welzijnhuis, dienst voor slachtofferhulp, is op zoek naar een hulpverleenster / hulpverlener voor 28,5u.

 

Meer informatie vindt u op onze vacaturepagina: http://www.wvc.vlaanderen.be/welzijnenjustitie/vacatures.htm.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.08.23

 

Vacature

 

Child Focus is op zoek naar een call manager (m/v) voor de noodlijn 110.

 

Meer informatie vindt u op onze vacaturepagina: http://www.wvc.vlaanderen.be/welzijnenjustitie/vacatures.htm.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.08.17

 

Krant X

 

Het achtste nummer van Krant X (augustus 2004) is vanaf heden on-line beschikbaar: http://www.wvc.vlaanderen.be/welzijnenjustitie/gedetineerden/gevangeniskrant. Krant X is de gevangeniskrant van de Vlaamse Gemeenschap.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.08.10

 

Vacature

 

De sociale dienst van de jeugdrechtbank van Antwerpen zoekt een consulent hulpverlening (vervangingscontract van oktober 2004 tot en met april 2005).

 

Meer informatie vindt u op onze vacaturepagina: http://www.wvc.vlaanderen.be/welzijnenjustitie/vacatures.htm.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.08.04

 

Afstemming tussen politie, parket en de hulpverleningssector in "crisissituaties"

 

Binnen de provincie Vlaams-Brabant worden door de politiediensten en het parket vragen gesteld met betrekking tot de bereikbaarheid van de hulpverleningssector in zogenaamde "crisissituaties". Politie en parket signaleren dat ze geconfronteerd worden met probleemsituaties waarvoor ze buiten de werkuren en tijdens de weekends geen (of onvoldoende) beroep kunnen doen op de hulpverlening. Politiediensten zouden vaak lang moeten zoeken naar een (residentiŰle) noodopvang voor personen en situaties waarbij een dringende interventie aangewezen lijkt. De hulpverleningssector van haar kant wijst er op dat er niet altijd gebruik wordt gemaakt van het beschikbare hulpverleningsaanbod en dus stelt hij vragen bij deze (vermeende) nood.

 

Vanuit bovenstaande vaststelling – dat zowel op het niveau van politie en parket als op het niveau van de hulpverlening de nood aan een betere afstemming wordt gesignaleerd – gaf het Centrum Algemeen Welzijnswerk Leuven in 2002 de opdracht om op wetenschappelijke wijze de juiste omvang van het geschetste probleem te onderzoeken (analyse van de hulpvraag). Nooit was immers op een objectieve en cijfermatige wijze bestudeerd welke de werkelijke noden zijn inzake een betere afstemming tussen politiediensten, het parket en de hulpverleningssector met betrekking tot opvang en advies in "crisissituaties". 

 

Deze opdracht werd toevertrouwd aan de afdeling Strafrecht, Strafvordering en Criminologie van de K.U.Leuven. Het onderzoek liep van 1 oktober 2002 tot 31 december 2003, een periode van 14 maanden, en werd gefinancierd door de Vlaamse minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke kansen en de provincie Vlaams-Brabant.

 

Wie dat wenst, kan het volledige rapport (PDF-formaat / 2697,43 kB) downloaden op onze documenten-pagina (http://www.wvc.vlaanderen.be/welzijnenjustitie/beleid/documenten.htm#Rapportafstemming).

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.07.07

 

Vacature

 

Centrum De Grubbe, team Vlaamse Gemeenschap, zoekt 1 mannelijke opvoeder - voltijds contract van onbepaalde duur.

 

Het centrum De Grubbe is een federaal gesloten centrum voor voorlopige plaatsing van minderjarige jongens die een als misdrijf omschreven feit hebben gepleegd. De Vlaamse en Franse Gemeenschap verzorgen de pedagogische omkadering.

 

Meer informatie vindt u op onze vacaturepagina: http://www.wvc.vlaanderen.be/welzijnenjustitie/vacatures.htm.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.06.30

 

Vrijwilligers gezocht

 

Het Open Therapeuticum Leuven zoekt vrijwilligers voor telefoonpermanentie.

Het Open Therapeuticum Leuven (OTL) is een private stichting die zich inzet voor de volwaardige re´ntegratie van jonge verkeersslachtoffers in de maatschappij. Het OTL is in de eerste plaats een centrum voor jonge verkeersslachtoffers en hun directe omgeving en wil de periode tussen het ontslag uit het ziekenhuis of revalidatiecentrum en de terugkeer naar school overbruggen. Het OTL biedt daarvoor klassieke en ondersteunende therapie op maat. Voor jongeren van meer dan  12 jaar is er ook de mogelijkheid tot individueel onderwijs op maat.

 

Het OTL zoekt vrijwilligers voor telefoonpermanentie en licht administratieve taken.

Ben je sociaal voelend, communicatief, zelfstandig en kun je minimum een halve dag per week vrijmaken? Bel dan naar de algemeen co÷rdinator: Annemie Schueremans op 016-48 83 37 of 016-23 69 96 (tussen 10 en 12 uur).

 

OTL biedt een korte opleiding en een open werksfeer in een nieuw project.

 
OTL, Brusselsesteenweg 60, 3020 Herent, www.opentherapeuticum.be

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.06.25

 

Vacature

 

Child Focus werft een wetenschappelijk medewerker aan. Hij / zij analyseert de noden en behoeften van kinderen en ouders, primaire en secundaire slachtoffers van verdwijning, ontvoering en / of seksueel misbruik, om zo praktische aanbevelingen te kunnen formuleren.

 

Meer informatie vindt u op onze vacaturepagina: http://www.wvc.vlaanderen.be/welzijnenjustitie/vacatures.htm.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.06.15

 

Nationaal Forum voor Slachtofferbeleid

 

Op 29 april 2004 keurde het Nationaal Forum voor Slachtofferbeleid haar aanbevelingen goed (PDF-document, 658 kB). Deze aanbevelingen worden om de twee jaar bijgewerkt.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.06.15

 

Vacature

 

Het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk zoekt voor de afdeling "Vlaams straathoekwerk overleg" (VLASTROV) een stafmedewerker die de ondersteuningsactiviteiten ten aanzien van het straathoekwerk co÷rdineert.

 

Meer informatie vindt u op onze vacaturepagina: http://www.wvc.vlaanderen.be/welzijnenjustitie/vacatures.htm.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.06.10

 

Vacature

 

Centrum Algemeen Welzijnswerk De Kempen vzw (Stationsstraat 2 te 2200 Herentals) werft een jurist (m/v) aan voor Slachtofferhulp Kempen te Herentals.

 

Meer informatie vindt u op onze vacaturepagina: http://www.wvc.vlaanderen.be/welzijnenjustitie/vacatures.htm.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.05.26

 

Zebra

 

ZEBRA is een onafhankelijke organisatie die concrete acties onderneemt voor een betere opvang van jonge verkeersslachtoffers. ZEBRA is een initiatief van het Levenslijn-kinderfonds. Na een inwerkperiode van een vijftal maanden is ZEBRA klaar om zich voor te stellen aan het grote publiek. Dat gebeurt via een persconferentie op dinsdag 1 juni om 11 uur in Leuven. U vindt de persuitnodiging op onze website (Word-formaat, 216 kB): http://www.wvc.vlaanderen.be/welzijnenjustitie/beleid/persconferentiezebra.doc.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.05.19

 

Sectorprotocol bezoekruimtes

 

De minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen valideerde vandaag het sectorprotocol van de bezoekruimtes. Zij zijn ook gekend als "neutrale ontmoetingsruimten". Het sectorprotocol bevat de opdracht, de doelstelling, de taken en de werkingsprincipes van de bezoekruimtes in Vlaanderen. U kan het sectorprotocol raadplegen op onze website: http://www.wvc.vlaanderen.be/welzijnenjustitie/bezoekruimtes/spbr.htm.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.05.14

 

Kinderwerking slachtofferhulp

 

De Vlaamse regering kende vandaag aan de vzw Steunpunt Algemeen Welzijnswerk opnieuw een subsidie toe van 250.000 euro. De subsidie is bedoeld voor de provinciale co÷rdinatie van de opvang van kinderen die slachtoffer zijn van een schokkende gebeurtenis. De activiteiten zullen zich in 2004 vooral richten op de doelgroep van +14-jarigen en bestaan uit de vorming van leerkrachten, de begeleiding van kinderpraatgroepen, de uitbouw van de samenwerking met de groep "ouders van verongelukte kinderen" en de ondersteuning van de slachtofferhulpsector.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.05.10

 

Studienamiddag elektronisch toezicht

 

Elektronisch toezicht wordt sinds enkele jaren gepromoot als een oplossing voor de overbevolking van de gevangenissen.

 

Op 4 juni 2004 organiseert de Vakgroep Criminologie van de Vrije Universiteit Brussel een studienamiddag over elektronisch toezicht. De doelstelling van deze studienamiddag is het kritisch informeren van verschillende professionele doelgroepen binnen politie en justitie en de welzijns-, preventie- en beveiligingssector over deze manier van strafuitvoering.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.04.30

 

Vacatures

 

Vzw SUGGNOM╚, Forum voor Herstelrecht en Bemiddeling, werft een voltijdse herstelbemiddelaar aan voor het arrondissement Kortrijk. Meer informatie vindt u op onze vacaturepagina: http://www.wvc.vlaanderen.be/welzijnenjustitie/vacatures.htm.

Resolutie

 

Op 21 april 2004 keurde het Vlaams parlement een resolutie goed betreffende de begeleiding van (ex-)gedetineerden en hun omgeving. U vindt de tekst op onze website: http://www.wvc.vlaanderen.be/welzijnenjustitie/beleid/documenten.htm#res21april2004

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.04.26

 

Vacatures

 

De sociale dienst van de Jeugdrechtbank Antwerpen zoekt:

 • twee vervangingscontracten voor part-time functie van consulent;
 • een vervangingscontract voor full-time functie van consulent.

Aanvang: onmiddellijk

 

Informatie: contact opnemen met de teamverantwoordelijke, Arlette Mellaerts, tel. 03-240 11 57

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.04.19

 

Krant X

 

Het zevende nummer van Krant X (april 2004) is vanaf heden on-line beschikbaar: http://www.wvc.vlaanderen.be/welzijnenjustitie/gedetineerden/gevangeniskrant. Krant X is de gevangeniskrant van de Vlaamse Gemeenschap.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.03.17

 

Vacature

 

Het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur (beleidscel Samenleving en Criminaliteit) is momenteel in het kader van een vervangingscontract op zoek naar een beleidsmedewerker voor de gevangenis van Antwerpen.

 

De Vlaamse regering keurde op 8 december 2000 het strategisch plan "Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden" goed.

 

Het plan beoogt met en vanuit alle relevante Vlaamse voorzieningen - welzijn, gezondheid, onderwijs, werkgelegenheid, cultuur - aan gedetineerden een kwaliteitsvol en integraal aanbod van hulp- en dienstverlening te doen zodat ook zij zich volwaardig en harmonieus kunnen ontplooien in de samenleving.

 

Besloten werd het strategisch plan op te starten in zes pilootgevangenissen (Antwerpen, Brugge, Turnhout, Merksplas, Wortel, Hoogstraten).

 

De beleidsmedewerker vertegenwoordigt de Vlaamse hulp- en dienstverlening ten aanzien van de directeur van de gevangenis en neemt samen met de directeur de nodige beslissingen in verband met de programmatie, de afstemming en de uitvoering van de hulp- en dienstverlening.

 

Meer informatie vindt u op onze vacaturepagina.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.02.27

 

Steun voor het strategisch plan "hulp- en dienstverlening aan gedetineerden"

 

Vlaams minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen, Adelheid Byttebier, ontving gisteren meer dan 58.000 duimafdrukken en handtekeningen van Welzijnszorg vzw. Dit kadert in de campagne "Gevangen in armoede" van Welzijnszorg en partners. Zij dringen er bij de bevoegde overheden op aan om een positief beleid te voeren ten aanzien van gedetineerden. De uitvoering van het Vlaamse strategisch plan voor de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden en de goedkeuring van het wetsvoorstel over de rechtspositie van gedetineerden zijn twee politieke eisen van Welzijnszorg.

 

In het aprilnummer van Krant X verschijnt een interview met Jan Kint, de campagneverantwoordelijke van Welzijnszorg.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.02.19

 

Vacatures

 

In het begeleidingsteam van de Vlaamse Gemeenschap in het gesloten centrum De Grubbe te Everberg zijn er twee vacatures voor begeleiders van een leefgroep.

 

Meer informatie vindt u op onze vacaturepagina.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.02.18

 

Sectorprotocollen voor slachtofferhulp, justitieel welzijnswerk en de hsd-teams

 

Minister Byttebier ondertekende vandaag het ministerieel besluit over de sectorprotcollen in het algemeen welzijnswerk. U vindt de sectorprotocollen van de bijkomende forensische opdrachten van de centra voor algemeen welzijnswerk op onze website.

De sectorprotocollen bepalen de algemene opdracht, de doelstellingen, de taken en de werkingsprincipes van (onder meer):

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.02.17

 

Vacature

 

De Federatie Autonome Centra voor Algemeen Welzijnswerk v.z.w. zoekt deeltijdse praktijkmedewerkers voor het vormingsproject ‘Slachtoffer in Beeld’ in het kader van de alternatieve sancties.

 

Meer informatie vindt u op onze vacaturepagina.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.02.16

 

Vacature

 

SuggnomŔ Forum voor Herstelrecht en Bemiddeling vzw heeft een vacature voor een forumwerker.

 

De forumwerker heeft tot opdracht verdere invulling te geven aan de forumfunctie zoals omschreven in de statuten van de vzw SuggnomŔ en in de overeenkomst met de Federale Overheidsdienst Justitie met name het organiseren, stimuleren en faciliteren van informatie-en ervaringsuitwisseling, overleg en samenwerking tussen alle ge´nteresseerden in binnen- en buitenland met het oog op de verdere visie- en praktijkontwikkeling op het terrein van Herstelrecht en Bemiddeling.

 

Meer informatie vindt u op onze vacaturepagina.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.02.11

 

Netwerk Samenleving en Detentie 

 

Het Netwerk Samenleving en Detentie schreef een visietekst (1116 kB, PDF-formaat).

Het netwerk ijvert voor een hervorming van het gevangeniswezen:

 • een duidelijke regeling van de rechtspositie van de gedetineerde;
 • een humanisering van de gevangenisstraf;
 • een zinvolle invulling van de detentietijd gericht op re´ntegratie en herstel. 

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.02.06

 

Vacatures

 

Het centrum voor algemeen welzijnswerk 't DAK-TELEDIENST vzw zoekt voor de opdracht slachtofferhulp (contactpunten Lokeren - Ninove; Dendermonde) twee deeltijdse hulpverleners - vrijwilligersco÷rdinatoren (m/v): 30 uur per week - vervangingscontracten.

 

Meer informatie vindt u op onze vacaturepagina.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.01.30

 

Vacatures

 

De Gemeenschapsinstelling voor Bijzondere Jeugdbijstand DE KEMPEN heeft een vijftal vacatures voor begeleid(st)er van een leefgroep.

 

Meer informatie vindt u op onze vacaturepagina.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.01.29

 

Aan de bak

 

Werk is voor ex-gedetineerden een onmisbare factor voor een geslaagde re´ntegratie in de samenleving. Via op-maat begeleidingen en opleidingen probeert de VDAB in het 'aan de bak'-programma hen al tijdens hun detentie hierop voor te bereiden.

 

Het programma loopt ondertussen al meer dan twee jaar in negen Vlaamse gevangenissen. Tijd dus voor een grondige evaluatie waarbij de VDAB ook de mening van de detentieconsulenten en de gedetineerden zelf vroeg.

 

U leest er alles over in de ArbeidsmarktTopic van februari 2004 (een uitgave van de dienst databeheer- en analyse van de VDAB).

 

De publicatie is gratis downloadbaar vanaf de vdab-site: vdab.be/trends/topics.shtml.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.01.21

 

Colloquium Slachtoffers en Rechtsgelijkheid

 

Het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk organiseert een colloquium over Slachtoffers en Rechtsgelijkheid, en dit naar aanleiding van de Europese Dag van het Slachtoffer.

 

Het colloquium is een ontmoetingsplaats voor iedereen die betrokken is op het thema slachtofferschap. De bedoeling is een genuanceerd beeld te geven van wat de rechten van slachtoffers in de praktijk betekenen. Er zal oog zijn voor de postieve evoluties, maar ook voor de knelpunten.

 

Het colloquium gaat door op vrijdag 20 februari 2004 in het Markiesgebouw (Markiesstraat 1 - 1000 Brussel). Het start om 9.30 uur en eindigt om 16.30 uur, met aansluitend een receptie.

 

Meer informatie vindt u in de flyer (51 kB, PDF-formaat). Inschrijven doet u met de inschrijvingsstrook (85 kb, PDF-formaat).

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.01.16

 

Het huis dat tussen doornen staat

 

Op 6 en 7 februari 2004 spelen de gedetineerden van de Gentse gevangenis het toneelstuk "Het huis dat tussen doornen staat". De gedetineerden spelen vol overgave een bonte verzameling eigen scŔnes waarin ze uitdrukking geven aan hun dagelijkse realiteit.

 

Meer informatie (inclusief inschrijvingsmodaliteiten) vind je in de flyer (tijdelijk verwijderd wegens gebrek aan serverruimte).

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2004.01.12

 

Neutrale bezoekruimten

 

Na advies van de Raad van State gaf de Vlaamse regering op 9 januari 2004 haar definitieve goedkeuring aan het wijzigingsbesluit ter uitvoering van het decreet van 19 december 1997 betreffende het algemeen welzijnswerk.

 

Het creŰert een nieuwe bijkomende taak voor de centra voor algemeen welzijnswerk, namelijk de organisatie van neutrale ontmoetingsruimtes. Dat zijn neutrale plaatsen bestemd voor situaties waarbij na een scheiding het contact tussen ouder en kind gedurende bepaalde tijd onderbroken werd of zodanig conflictueus verloopt dat het welzijn van het kind hierdoor in het gedrang komt.

 

Het besluit levert een decretale basis voor de Vlaamse subsidiŰring van de neutrale ontmoetingsruimtes.

 

[ Naar boven ]

Andere jaargangen