Sla navigatie over

Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites. Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be/.

Vlaanderen.be - uw wegwijzer binnen de Vlaamse overheid
Over de site | Contact | Sitemap 

Thema's
 

 

Snelmenu 
 


AnySurfer, Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites

U bent hier: vlaanderen.be > Welzijn & Justitie > Nieuwsbrief 

Nieuwsbrief Welzijn & Justitie

 

De afdeling Welzijn en Samenleving verzorgt een elektronische nieuwsbrief met kort beleidsnieuws, vacatures en aankondigingen omtrent het forensische welzijnswerk. De nieuwsbrief verschijnt onregelmatig.

 

 

U kunt uzelf online in- en uitschrijven op de elektronische nieuwsbrief Welzijn en Justitie.

 

Reacties op de nieuwsbrief zijn steeds welkom.

Nieuwsbrief van 20 november 2009

Symposium 'Zelfdoding en Internet'

Op vrijdag 4 december 2009 organiseert het Centrum ter Preventie van Zelfdoding een symposium 'Zelfdoding en Internet'. Dit symposium gaat door  in het Vlaams Parlement in Brussel. 

Meer informatie vindt u op hun website www.preventiezelfdoding.be of door hier te klikken.

 

Vacatures

Vlaamse overheid beleidsmedewerkers gevangenissen

De Afdeling Welzijn en Samenleving, Ellipsgebouw, Koning Albert II-laan 35, 1030 Brussel werft vier voltijdse beleidsmedewerkers (m/v) aan voor Wortel, Ieper, Sint-Gillis Brussel en de hulpgevangenis van Leuven. 

Meer informatie over de functie van beleidsmedewerker en de sollicitatieprocedure vindt u op de website van jobpunt Vlaanderen www.jobpunt.be of door hier te klikken. 

Solliciteren kan tot zondag 22 november 2009.

 

vzw Suggnomè

Vzw Suggnomè, forum voor herstelrecht en bemiddeling, werft een deeltijds, min. 50%, max. 70%, herstelbemiddelaar (m/v) aan voor de regio Tongeren/Hasselt en dit met met standplaats Hasselt.

Verder inlichtingen vindt u  op de website van Suggnomè (www.suggnomè.be) onder 'actueel' of door hier (pdf, 445,0kb) te klikken. 

Reacties vóór 26 november 2009.

 

Nieuwsbrief van 26 oktober 2009

Coloquium tienjarig bestaan van de Justitiehuizen op 2 en 3 december 2009

Naar aanleiding van de tiende verjaardag van de Justitiehuizen organiseert het directoraat-generaal Justitiehuizen op 2 en 3 december 2009 een tweedaags congres te Brussel (Flagey). Bedoeling is om zowel terug te blikken op de ontwikkelingen van onze dienst tot op heden, als een blik te werpen op de perspectieven en uitdagingen die zich aandienen.

Het programma vind je hier  als pdf-bestand : Programma coloquium (pdf 175,20kB). De antwoordkaart is als word-document bijgevoegd :Antwoordkaart (word 30,00kb).

De uiterste inschrijvingsdatum is 30 oktober e.k.

Negende Missing You ontmoetingsdag 2009 14 november 2009

Deze negende ontmoetingsdag is een dag voor jongeren die met verlies te maken hebben: jongeren die een broer, zus, ouder, vriend(in) … verloren. Deze jongerendag brengt jongeren met de leeftijd van 9+, 12+, 16+ en 19+ samen. Jongeren willen er getuigen over de verwerking van hun verdriet, hun emoties, hun pijn en onmacht na het sterven van een geliefd persoon. 

In de voormiddag zijn er getuigenissen en praatgroepjes. Tijdens de workshops worden creatieve mogelijkheden om met het verlies om te gaan verkend.

14 november 2009,  CC De Romaanse Poort, Brusselsestraat 63, 3000 Leuven.

Verder inlichtingen vind je op de website van Missing You :  www.missingyou.be

Nieuwsbrief van 21 september 2009

Introductiecursus ‘Samen werken in de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden’ 19 en 20 november 2009 en 18 maart 2010

De introductiecursus ‘Samen werken in de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden’ is een initiatief van de intersectorale WErkgroep Vorming en Ondersteuning (WEVO) bedoeld voor medewerkers hulp- en dienstverlening van de Vlaamse Gemeenschap in de gevangenis. Het betreft hier een tweedaagse: donderdag 19 november 2009 en vrijdag 20 november 2009  met een terugkomdag op donderdag 18 maart 2010.

Aanvragen tot deelname dienen vóór 2 november 2009 te gebeuren met het bijgevoegde inschrijvingsformulier. Het aantal deelnemers is beperkt tot 35.

 

De uitnodiging, het programma en het inschrijvingsformulier vind je hier  als pdf-bestand : Driedaagse introductiecursus (pdf 194,59kB)

 

Vacatures

Agentschap Jongerenwelzijn

Het detentiecentrum in Tongeren is een gesloten federaal centrum voor jongeren die een als misdrijf omschreven feit of een misdaad hebben gepleegd of daarvan verdacht worden. De Vlaamse overheid stelt in dit centrum personeelsleden te werk en is voor de afdeling Gemeenschapsinstellingen bij het Agentschap Jongerenwelzijn dringend op zoek naar een directeur begeleiding in een gesloten centrum voor jongeren in een gesloten centrum voor jongeren te Tongeren.

Verder inlichtingen vind je door hier (pdf, 134,97 kb) te klikken. 

Reacties uiterlijk op 30 september 2009.

 

Centrum OBRA vzw

Centrum OBRA vzw zoekt een halftijdse psycholoog voor de werking 'Ontgrendeld en het Dagcentrum'. Het publiek waarmee men werkt bestaat uit geïnterneerden met een verstandelijke handicap in de gevangenis van Gent.

Verder inlichtingen vind je door hier (pdf, 28,6kb) te klikken. 

 

VZW Suggnomè

VZW Suggnomè, forum voor herstelrecht en bemiddeling, heeft volgende vacatures : 

- een tijdelijke halftijdse bemiddelaar (periode 1 november 2009 tot en met 31 oktober 2010); 

- een tijdelijk voltijdse bemiddelaar (minimaal zes maanden met ingang van 4 januari 2010).

Beide vacatures hebben als tewerkstellingsplaats Antwerpen. 

Verder inlichtingen vind je  op de vacaturebladzijde van de website van suggnomè of door hier (pdf, 66,0kb) te klikken. 

Voor beide vacatures worden de reacties uiterlijk vóór 28 september 2009 verwacht.

 

Platform Forensisch Psychiatrisch Centrum Gent vzw

Het kenniscentrum zoekt een voltijds medewerker-verantwoordelijke.

Verder inlichtingen vind je door hier (pdf, 51,32,6kb) te klikken. 

Reacties vóór 30 oktober 2009.

Nieuwsbrief van 12 mei 2009

Tweedaagse vorming "Dader? Slachtoffer? HELP!" 28 mei en 4 juni 2009

Het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk organiseert een tweedaagse vorming voor hulpverleners over de strafrechtsprocedure en de positie die de verschillende partijen daarin hebben in de Plantijn Hogeschool te Antwerpen. 

In deze vorming worden de verschillende fasen van de strafprocedure belicht zowel vanuit een slachtoffer- als vanuit een daderperspectief.

Tijdens dag één belicht men de gang van zaken vóór het vonnis.

Tijdens dag twee worden procedure en actoren na het vonnis toegelicht.

 

Verder inlichtingen vind je door hier (pdf, 141,04kb) te klikken.

Introductiecursus ‘Samen werken in de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden’ 25, 26 juni en 8 oktober 2009

De introductiecursus ‘Samen werken in de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden’ is een initiatief van de intersectorale WErkgroep Vorming en Ondersteuning (WEVO) bedoeld voor medewerkers hulp- en dienstverlening van de Vlaamse Gemeenschap in de gevangenis. Het betreft hier een tweedaagse en donderdag 25 juni 2009 en vrijdag 26 juni 2009  met een terugkomdag op donderdag 8 oktober 2009.

Aanvragen tot deelname dienen vóór 8 juni 2009 te gebeuren met het bijgevoegde inschrijvingsformulier. Het aantal deelnemers is beperkt tot 35.

 

Verder inlichtingen vind je door hier (pdf, 116,35kb) te klikken.

Nieuwsbrief van 4 mei 2009

Inhuldiging "Beeld tegen alle geweld" 9 mei 2009

In samenwerking met de Stad Deinze en de vzw 'Ouders van een vermoord kind' vindt op zaterdag 9 mei 2009 om 15.30h te Deinze de inhuldiging plaats van het 'Beeld tegen alle geweld'.

 

Verder inlichtingen vind je door hier (pdf, 262,22kb) te klikken.

Uitnodiging vijfhonderste theatermonoloog Flits! 13 mei 2009

Hierbij vindt u de uitnodiging van Kunstlab Avelinks voor de 500ste uitvoering van de theatermonoloog FLITS! en dit ten voordele van de lotgenotenvereniging Ouders van Verongelukte Kinderen. Auteur en theatermaker Wim Geysen schreef dit stuk over weekendongevallen acht jaar geleden op hun vraag. Zoveel jaren later is het nog steeds een groot succes en even actueel. De voorstelling gaat door op 13 mei 2009 om 20u30 in de Tinnenpot te Gent

 

Verder inlichtingen vind je door hier (pdf, 1258,24kb) te klikken.

Nieuwsbrief van 3 april 2009

Uitnodiging studiedag ZEBRA vzw 8 mei 2009

Anderhalf jaar lang werkte ZEBRA vzw op vraag van het Levenslijn-Kinderfonds aan een passend concept waarbij kinderen en volwassenen die gewond raakten bij een verkeersongeval, op een goede manier begeleid worden doorheen hun traject. Het project trajectbegeleiding, dat wetenschappelijk begeleid werd door de KU Leuven en gefinancierd door het Levenslijn-Kinderfonds, ging van start in 2007. Voor dit project werkte ZEBRA vzw samen met Rondpunt. Zebra vzw stelt de resultaten van het project voor op de studiedag “Trajectbegeleiding, een noodzaak”. Tijdens deze studievoormiddag stelt men  bevindingen voor en belicht men de uitdagingen voor de toekomst. 

Verder inlichtingen vind je door hier (pdf, 451,8kb) te klikken.

Vacatures

Caw Delta Deeltijdse hulpverlener

CAW DELTA vzw is een Centrum Algemeen Welzijnswerk met vestigingen te Lennik, Dilbeek en Ninove. In multidisciplinair verband bieden een veertigtal medewerkers eerstelijnshulpverlening aan verscheidene doelgroepen (volwassenen, jongeren, gezinnen in conflictsituaties, slachtoffers van partnergeweld, kansarmen,…). CAW Delta zoekt voor de BEZOEKRUIMTE in Dilbeek een deeltijdse hulpverlener (70%) (M/V) 

Voor meer info over de functie vind je in het uitgebreid functieprofiel (pdf, 13,2 kb) terug. Motivatie en CV uiterlijk tegen 17 april 2009 aan Bart Vandenbroucke: bart.vandenbroucke@cawdelta.be of Zwartenbroekstraat 127, 1750 Lennik.

Geselecteerde kandidaten worden uitgenodigd voor de selectiegesprekken op donderdagnamiddag 23 april 2009.

Reacties vóór 17 april 2009.

 

Vlaamse overheid Beleidsmedewerker samenleving

De Afdeling Welzijn en Samenleving, Ellipsgebouw, Koning Albert II-laan 35, 1030 Brussel werft in contractueel dienstverband een Beleidsmedewerker samenleving (m/v) aan. 

Verder inlichtingen vind je door hier (pdf, 81,6kb) te klikken. 

Reacties vóór 19 april 2009.

 

Nieuwsbrief van 21 januari 2009

Tweede criminologisch forum op 3 februari 2009

Het programma van het tweede criminologisch forum door de Vlaamse Vereniging voor Criminologie vindt u door hier (pdf, 77,8kb) te klikken. U kunt zich inschrijven op de volgende website: www.panopticonvzw.be/

Congres 'Samen geraakt' 17 februari 2009

Waar staat men in de opvang van verkeersslachtoffers twee jaar na de eerste `Vlaamse Staten Generaal voor een Betere Opvang en Begeleiding van Verkeersslachtoffers`?

U verneemt het op 17 februari 2009 op het congres het congres `samen geraakt`.

Samen met de partners uit de zorg, de politionele en justitiële context, de medische wereld, de verzekeringssector, het wetenschappelijk onderzoek, het onderwijs en de tewerkstelling, ... kijkt men naar wat er gerealiseerd werd en blikt men kritisch vooruit.

Daarnaast biedt het congres de gelegenheid om samenwerkingspartners uit eigen en andere sectoren te ontmoeten.

Verder inlichtingen vind je door hier (pdf, 812,2kb) te klikken. 

 

Vorming Uit de schaduw van de dader

Slachtoffers van misdrijven blijven vaak achter met heel wat vragen: Hoe ga ik om met wat er gebeurd is?  Hoe kan ik in de toekomst verder? Wat drijft daders om feiten te plegen? Hoe kijk ik naar mijn dader?….  De manier waarop slachtoffers omgaan met deze vragen en de manier waarop ze de dader een plek kunnen geven, bepaalt mede hun verwerkingsproces.

Daarom organiseren Slachtofferhulp Limburg en Slachtoffer in Beeld in 2009 opnieuw de vorming 'Uit de schaduw van de dader'. In een kleine groep wordt stilgestaan bij de slachtofferervaring van de deelnemers, hun verwerking en hun beeld over de dader. 

 

De vorming gaat door op vijf dinsdagavonden in de loop van februari-maart 2009 (17 februari,  24 februari, 3 maart,  10 maart, 17 maart) telkens van 18u30 tot 21u30 en op één zaterdag (7 maart) van 9u30 tot 16u30.

In mei 2009 wordt de vorming herhaald, en dit op dinsdag 28 april, 5 mei, 12 mei, 19 mei en 26 mei van 18u30 tot 21u30 en op zaterdag 16 mei van 9u30 tot 16u30.

 

De vorming gaat door in Hasselt, deelname is gratis. Voor meer informatie kan u terecht bij Goedele Ceunen, Leen Muylkens en Katrien Smeets op het nummer 0498/12.24.32.

Vacatures

Coördinator Justitieel Welzijnswerk Brussel'

De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie is op zoek naar een Coördinator Justitieel Welzijnswerk Brussel' voor de onwikkeling van een Brussels Strategisch plan dat zich richt op de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden/naastbestaanden. 

Verder inlichtingen vind je door hier (pdf, 73,1kb) te klikken. 

Reacties vóór 31 januari 2009.

 

Zebra, Bondgenoot van kinderen van de weg, Bondgenotenlaan 134, 300 Leuven zoekt een tijdelijke projectwerker jongeren voor zes maanden.

Verder inlichtingen vind je door hier (pdf, 64,7kb) te klikken. 

Reacties vóór 8 februari 2009.

 

Caw Regio Dendermonde zoekt :

Hulpverlener Bezoekruimte 19 uur per week (vervangingscontract). Verdere informatie hier (pdf, 39,4 kb)

Diversiteitsmedewerker (Forensische Unit) 19 uur per week  - contract bepaalde duur.  Verdere informatie hier (pdf, 39,1 kb)

Hulpverlener slachtofferhulp 19 uur per week (vervangingscontract) Verdere informatie hier (pdf, 35,3 kb)

Trajectbegeleider Justitieel welzijnswerk 38 uur per week (vervangingscontract) Verdere informatie hier

Reacties vóór 10 februari 2009.

Nieuwsbrief van 4 december 2008

Vacature

De faculteit rechtsgeleerdheid van de K.U. Leuven heeft een vacature voor ‘Office and Project Manager’ voor het European Forum for Restorative Justice.

Functie:  100% wetenschappelijk medewerker; Leuvens Instituut voor Criminologie

Periode : vanaf heden tot en met 31 maart 2010.

Diploma:  Master/lic. Humane wetenschappen

Opdracht:  Ondersteuning van lopende (onderzoeks)projecten en nieuwe projectaanvragen; organisatie en management van European Forum secretariaat; ondersteuning personeelsmanagement; dagelijkse dienstverlening aan geïnteresseerden; financiële boekhouding; ondersteuning fundraising. 

Vereisten: uitstekende managements- en organisatorische vaardigheden; 5 jaar ervaring in management en/of onderzoek; uitstekende mondelinge en schriftelijke kennis van Engels en Nederlands; gedegen IT-kennis; bekwaamheid tot zelfstandig werken en teamwerk; dienstverlenende houding en waardenoriëntatie; kunnen werken met strikte deadlines; bij voorkeur goede basiskennis van herstelrecht in Europa; ervaring met aantrekken en managen van Europese projecten.

Contactpersoon: Prof. dr. I. Aertsen 

Voor verder inlichtingen verwijzen we  u door naar de vacaturepagina op de website door hier te klikken. 

Reacties vóór 16 december 2008.

 

Nieuwsbrief van 28 november 2008

Fatalitas! Een boek van de vzw Art Without Bars 

Fatalitas! Over sletten, flikken en brommers. Putes, poulets, prisonniers racontent  Deze tweetalige publicatie vertelt aan de hand van tekeningen van een 20-tal gedetineerden uit het interbellum het waar gebeurde verhaal van een recidivist uit Lyon. Info vindt u op de website van de vzw www.artwithoutbars.be 

Vacatures

PPJ 

Werkgeversfederatie Jeugdzorg en Kinderopvang, Solvynsstraat 39, 2018 Antwerpen, werft met onmiddellijke ingang een sectorcoördinator Jeugdzorg (m/v) aan.

Voor verder inlichtingen verwijzen we u door naar de vacaturepagina op hun website www.ppj.be of door hier te klikken.   

Reacties vóór 1 december 2008.

 

Justitieel Welzijnswerk Antwerpen 

Het JWA, een deelwerking van CAW Metropool met als opdracht het recht op sociale hulp- en dienstverlening van gedetineerden en hun directe sociale omgeving te helpen waarborgen, zoekt een voltijdse coördinator (m/v).

Voor verder inlichtingen verwijzen we  u door naar de vacaturepagina op hun website www.cawmetropool.be of door hier te klikken.    

Reacties vóór 6 december 2008.

 

Nieuwsbrief van 6 november 2008

Colloquium 28 november 2008

Beperking van het recht op sociale zekerheid van gedetineerden: een dubbele straf ?

In opdracht van de Koning Boudewijnstichting werd een onderzoek gevoerd naar de sociale bescherming van gedetineerden. Het Netwerk Samenleving & Detentie en de Réseau Détention & Alternatives waren beide bij dit onderzoek betrokken. De resultaten worden voorgesteld op dit colloquium op 28 november 2008 in het Huis van de Parlementairen. Voor meer informatie en inschrijvingen: folder (pdf,228,9)

Inspiratiedag 27 november 2008  Van je familie moet je 't hebben

Op 27 november 2008 organiseren De Rode Antraciet, Vormingplus Oost-Brabant en het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk een inspiratiedag 'Van je familie moet je 't hebben, over kinderen en familie van gedetineerden'. Men richt zich tot iedereen die op een of andere wijze betrokken is bij het thema.  

Tijdens deze inspiratiedag wil men in de eerste plaats het verhaal laten horen van de kinderen en de familie. Via getuigenissen maakt men de relaties tussen deze mensen met hun bijzondere problematiek zichtbaar. Ook laat men hen ook vertellen over hun ervaringen met kinderbezoek, familiegroepen en andere activiteiten.

Tenslotte wilt men iedereen die in en rond de gevangenis met familie-activiteiten bezig is inspireren. Tijdens verschillende workshops presenteert men informatie over geslaagde projecten, zowel uit Vlaanderen als uit Nederland en verkent men hierbij de uitdagingen, duiden fenomenen en bespreken mogelijke knelpunten. Klik hier voor de uitnodiging en de inschrijvingsstrook

Vacatures

CGG Prisma vzw

Het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Prisma vzw zoekt voor haar forensische eenheid met standplaats Beernem een maatschappelijk werker/psychologisch assistent (m/v) in vast dienstverband. En dit met met een contract van 75 %.

Verder inlichtingen vind je door hier (pdf, 28,9kb) te klikken. 

Reacties vóór 7 november 2008.

 

CGG Prisma vzw

Het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Prisma vzw zoekt voor haar forensische eenheid met standplaats Beernem een psycholoog/criminoloog (m/v) in vast dienstverband met een contract van 75 %.

Verder inlichtingen vind je door hier (pdf, 29,9,9kb) te klikken.   

Reacties vóór 7 november 2008.

 

CAW Regio Dendermonde vzw

Het centrum voor algemeen welzijnswerk Regio Dendermonde werft aan : een trajectbegeleider (19 uren) + organisatieondersteuner (19 uren). En dit voor haar justitieel welzijnswerk met een contract voor onbepaalde duur.

Verder inlichtingen vind je door hier (pdf, 37,8kb) te klikken.   

Reacties vóór 15 november 2008.

 

CAW Regio Dendermonde vzw

Het centrum voor algemeen welzijnswerk Regio Dendermonde werft aan : een trajectbegeleider (38 uur). Dit eveneens voor haar justitieel welzijnswerk met een contract voor onbepaalde duur.

Verder inlichtingen vind je door hier (pdf, 36,0 kb) te klikken.   

Reacties vóór 15 november 2008.

 

[Naar boven ]

Nieuwsbrief van 23 oktober 2008

Studiedag 21 november 2008 Hoe punitief is België

Hoe punitief is België? De gevangenispopulatie stijgt al jaren en ook de alternatieve sancties - in het bijzonder de werkstraf - kennen een sterke opmars. Het lijkt wel alsof we méér straffen, en harder straffen.
Het punitiviteitsdebat kent echter uiteenlopende strekkingen. Men klaagt over de verloren geloofwaardigheid van het straffen en het algemene klimaat van straffeloosheid: geen eenduidig vervolgingsbeleid, de niet-uitvoering van korte vrijheidsstraffen, voorlopige invrijheidstellingen als hulpmiddel tegen de overbevolking, het 'softe' karakter van elektronisch toezicht - de zogenaamde 'ET-light' - en de laksheid waarmee andere maatregelen worden opgevolgd ...
Tegelijk zou de grotere gevoeligheid voor de noden van slachtoffers op verschillende niveaus een strenger beleid in de hand werken.
In de ons omringende landen zien we gelijkaardige ontwikkelingen. In de vakliteratuur spreekt men over 'nieuwe punitiviteit', 'controlecultuur', 'strafpopulisme', 'een nieuwe straflust', 'heropleving van het strafrecht', 'penalisering van het sociale', enzovoort. Wat is hier van aan? En hoe zit het met België? Is er sprake van een verharding van het strafbeleid? Hoe verhoudt de bestraffingspraktijk zich tot de evoluerende criminaliteit? Treden politie en justitie kordater en meer doelgericht, maar misschien ook harder, op tegen overlast en afwijkend gedrag? Zien we een selectieve punitiviteit gericht tegen bepaalde groepen in de samenleving, met de focus vooral op de meer traditionele vormen van criminaliteit? Bieden nieuwe ontwikkelingen in het strafrechtelijke discours, de 'what works'-benadering, de juridisering van de strafuitvoering, enz. even zo vele aanzetten tot feitelijke verstrenging? Hoe moeten we de samenhang zien met bredere maatschappelijke tendensen?
Dergelijke vragen staan centraal op de studiedag 'Hoe punitief is België?'.

 

Doelgroep:

Alle actoren die rechtstreeks of onrechtstreeks betrokken zijn op de strafrechtsbedeling: magistratuur, politie, justitiehuizen, preventiediensten, advocatuur, penitentiaire inrichtingen, strafuitvoeringsrechtbanken, justitieel welzijnswerk en andere welzijnsvoorzieningen, de diverse sectoren van de slachtofferzorg, wetenschappelijk onderzoekers en studenten

 

Organisatie:

Deelredactie 'Strafuitvoering en justitiële hulpverlening' Panopticon i.s.m. Leuvens Instituut voor Criminologie (LINC)

 

Locatie:

Auditorium Zeger Van Hee, College De Valk, K.U.Leuven Tiensestraat 41, 3000 Leuven

Het volledige programma en de link naar de online-inschrijving vindt u op volgende website http://www.maklu.be/punitiviteit/studiedagpunitiviteit.html

De uiterste inschrijvingsdatum is 14 november 2008.

 

[Naar boven ]

Nieuwsbrief van 16 oktober 2008

Straf Blad

 

STRAF BLAD!  Brandmerk van de 21e eeuw

Een colloquium georganiseerd door de Liga voor Mensenrechten
en de Ligue des Droits de l’Homme

vrijdag 24 oktober 2008 van 9 tot 17u

 

Huis der Parlementsleden, Leuvenseweg 21, 1000 Brussel

 

Een strafrechtelijke veroordeling brengt dikwijls een langdurige stigmatisering met zich mee. In vele gevallen staat een veroordeling een vlotte reïntegratie en de volle uitoefening van burgerrechten in de weg. Hoewel het strafblad duizenden mensen aanbelangt, stellen we vast dat er bijzonder weinig wetenschappelijk onderzoek naar werd gevoerd. Ook politieke reflectie over inhoud, gebruik en doel ervan lijkt te ontbreken. De wettelijke reglementering van het strafregister is dan ook weinig doordacht. Hierdoor ontstond een spanning tussen de beleidsdoelstelling – de reïntegratie van veroordeelden bevorderen – en de regelgeving. Als antwoord op deze lacunes organiseren de Liga voor Mensenrechten en de Ligue des droits de l’homme een wetenschappelijk colloquium over dit thema.

 

Praktische informatie

Datum en locatie
24 oktober 2008 van 9 tot 17u
Huis der Parlementsleden
Leuvenseweg 21
1000 Brussel

Franse tussenkomsten worden simultaan vertaald in het Nederlands.

Tarieven 
75€ – tarief 1 : standaard
25€ – tarief 2 : onderzoekers en VZW’s
5€ –  tarief 3 : studenten en werklozen

Reservatie op 02/209.62.87 (Ligue des droits de l'Homme) of mlambert@liguedh.be.

Het inschrijvingsgeld dient gestort te worden op rekeningnummer 001-1902002-05 van de Ligue des droits de l’homme met vermelding Colloquium strafblad.

 

[Naar boven ]

Nieuwsbrief van 9 oktober 2008

Kaffee Detinee Ciné

Met het project Kaffee Detinee organiseert men een filmweek in de Leuvense Hulpgevangenis. Films die te maken hebben met thema’s die verwant zijn aan het thema gevangenis, zoals internering, de band gedetineerde met familie, een leven weer opbouwen als ex-gedetineerde, dader-slachtofferbemiddeling, het leven als vrouw in de gevangenis…

Vier avonden, vier films.

De laatste avond wordt afgesloten met een panelgesprek waarin we een ex-gedetineerde, een slachtoffer en een familielid van een gedetineerde aan het woord laten.

Na de films en het panelgesprek is er mogelijkheid om na te praten in het praatkaffee.

Plaats: Hulpgevangenis Leuven, Maria Theresiastraat 74, 3000 Leuven

Programma:

Maandag 20/10/2008 om 19u15: Dennis van Rita

Dinsdag 21/10/2008 om 19u15: Il y a longtemps que je t’aime

Woensdag 22/10/2008 om 19u15: Le fils

Donderdag 23/10/2008 om 18u15: Drie vrouwen

om 19u45: panelgesprek met een ex-gedetineerde, een slachtoffer en een familielid van een gedetineerde.

Voor meer informatie en inschrijvingen: www.vormingplusoostbrabant.be

Kaffee detinee Ciné is een initiatief van de Hulpgevangenis Leuven, Vormingplus Oostbrabant, CAW Leuven, Justitieel Welzijnswerk en De Rode Antraciet met steun van de Provincie Vlaams Brabant

 

Uit de schaduw van de dader

Voor de tweede maal organiseren Slachtoffer In Beeld, Slachtofferhulp Limburg en de gevangenis van Hasselt de vorming 'Uit de schaduw van de dader'.

 

Deze vorming richt zich op rechtstreekse slachtoffers van misdrijven, naast- en nabestaanden en getuigen van misdrijven. In een kleine groep wordt gewerkt rond de feiten, hun slachtofferschap, hun verwerking en hun beeld van de dader.

De vorming start op 13 november 2008 en bevat 6 avonden (13, 18, 25 november en 2, 9, 16 december) en 1 zaterdag (29 november).

 

Voor meer informatie kan u terecht bij Leen Muylkens op het nummer 0498/122 432.

 

Vacatures

De vzw Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Eclips – Regio Groot-Gent

Elyzeese Velden 74, 9000 Gent heeft voor de Forensische Eenheid van zijn penitentiaire opdracht in het kader van het Vlaams strategisch plan voor hulp- en dienstverlening aan gedetineerden volgende vacatures :

 

- een voltijdse psycholoog (M/V),voltijds contract van onbepaalde duur voor onmiddellijke indiensttreding;

- twee criminologen of psychologen (M/V), deeltijds contract (19 u per week) van onbepaalde duur voor onmiddellijke indiensttreding.

 

Verder inlichtingen vind je op hun website of door hier te klikken.   

Reacties uiterlijk voor 15 oktober 2008.

 

[Naar boven ]

Nieuwsbrief van 25 september 2008

Vacature

Vacature beleidsmedewerker gevangenis Sint-Gillis

 

De Vlaamse Regering heeft op 8 december 2000 een strategisch plan goedgekeurd om de hulp- en dienstverlening aan gevangenen uit te breiden en te verbeteren. Het is de bedoeling dat de verschillende voorzieningen van de Vlaamse Gemeenschap samenwerken om een degelijk aanbod van hulpverlening, vorming, beroepsopleiding, onderwijs, sport en ontspanning uit te bouwen. Op die manier wil de Vlaamse Regering ervoor zorgen dat de gevangenistijd zinvol wordt ingevuld. Bovendien wil ze de gevangenen betere vooruitzichten bieden voor het leven na de straf. In elke gevangenis waar het plan wordt ingevoerd wordt een Planningsteam Maatschappelijke Dienstverlening (PMD) opgericht waarin de verschillende voorzieningen van de Vlaamse Gemeenschap samenwerken en dat wordt aangestuurd door een beleidsmedewerker. Ter ondersteuning hiervoor zijn we op zoek naar een (m/v):

Jouw functie: je ontwikkelt een dynamische visie op de uitvoering van het strategisch plan en vertaalt die visie in haalbare doelstellingen. Je helpt mee aan de verbetering van de samenwerking tussen de uiteenlopende voorzieningen van de Vlaamse Gemeenschap en van de samenwerking met het gevangenispersoneel. Je begeleidt de activiteiten van het Planningsteam Maatschappelijke Dienstverlening (PMD). Samen met de directeur van de gevangenis neem je de nodige beslissingen over de programmatie, afstemming en uitvoering van de hulp- en dienstverlening. Je werkt nauw samen met de collega's van de afdeling Welzijn en Samenleving van de Vlaamse overheid.

Jouw profiel: je beschikt over een universitair diploma en je hebt minimum 3 jaar relevante ervaring op het grensgebied van de maatschappelijke hulp- en dienstverlening en de strafrechtsinterventie. Het gevangeniswezen interesseert je en je bent bereid om te werken in voormelde gevangenissen. Je bent zeer communicatief en neemt graag initiatief. Je bent een organisatietalent en werkt graag zelfstandig en in teamverband. Je hebt een goede mondelinge en schriftelijke kennis van het Frans.

Ons aanbod: een contract van onbepaalde duur - een minimumbrutosalaris van 2 950 euro per maand - een uitdagende functie in een belangrijk maatschappelijk domein - gratis openbaar vervoer van en naar het werk - een hospitalisatieverzekering en een interessante vakantieregeling.

Interesse? Meer informatie en de uitgebreide functiebeschrijvingen vind je terug op www. jobpunt.be onder downloads. Je cv en motivatiebrief stuur je bij voorkeur naar solliciteren.wvg@wvg.vlaanderen.be of per brief naar het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, MOD Personeel, t.a.v. Stefanie De Groote, Koning Albert II-laan 35 bus 30, 1000 Brussel. Solliciteren kan tot en met zondag 28 september 2008.

 

[Naar boven ]

Nieuwsbrief van 9 september 2008

Vacature

Vacature deeltijds coördinator brussenwerking Ouders van Verongelukte Kinderen.

(OVK) is een nationale lotgenotenvereniging van families van jonge verkeersslachtoffers.OVK heeft twee grote missies: de ondersteuning en opvang van nabestaanden van verkeersslachtoffers en de daling van het aantal verkeersslachtoffers.OVK is op zoek naar een deeltijds coördinator voor de opstart en de ontwikkeling van een project voor begeleiding en ondersteuning van de broers en zussen van jonge verkeersslachtoffers in Vlaanderen en dit vanaf 1/10/2008.
Taakomschrijving
- Het ontwikkelen en ondersteunen van initiatieven die jongeren helpen in het omgaan met verlies en rouw
- Het opvolgen van een behoefte-onderzoek bij de broers en zussen
- Het mee ontwikkelen van een organisatiebeleid tov de ondersteuningsopdracht
- Het stroomlijnen van initiatieven uit de provincies
Profiel
- Opleiding in de humane wetenschappen (psychologie, moraalwetenschappen, agogiek, pedagogie,...)
- Ervaring in de jeugdwerking
- Kennis van de problematiek van rouwverwerking
- Beschikken over empatisch vermogen
- Zelfstand kunnen werken en tevens beschikken over voldoende ‘teamspirit’
- Een passieve kennis van de tweede landstaal
- Bereid tot avond- en weekenddienst
- Beschikken over rijbewijs B
Stuur uw gemotiveerde kandidatuurstelling voor 15 september 2008 tav Isabelle De Schrijver, directeur van de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen. O.V.K., Leon Theodorstraat 85, 1090 Jette isabelle.deschrijver@ovk.be

[Naar boven ]

Nieuwsbrief van 25 augustus 2008

Vacatures 

Coördinator vrijwilligerswerk slachtofferhulp

Het C.A.W. 't Dak-Teledienst vzw in Dendermonde zoekt een coördinator vrijwilligerswerk slachtofferhulp en dit voor 30,4 uren/week (4/5) en voor onbepaalde duur.

Verder inlichtingen vind je op hun website of door hier te klikken. Reacties uiterlijk voor 15 september 2008.

 

Twee herstelbemiddelaars

VZW Suggnomè, forum voor herstelrecht en bemiddeling, heeft volgende vacatures : 

een tijdelijke halftijdse herstelbemiddelaar voor het arrondissement Dendermonde (1 oktober 2008 tot 31 januari 2009); tewerkstellingsplaats Gent (klik hier (doc, 65,5Kb) voor meer informatie)

en een tijdelijke halftijdse herstelbemiddelaar voor het arrondissement Oudenaarde (10 november 2008 tot 31 januari 2009); tewerkstellingsplaats Gent (klik hier (doc, 65,5Kb) voor meer informatie).

Voor beide vacatures reacties uiterlijk op 8 september 2008.

 

[Naar boven ]

Nieuwsbrief van 12 augustus 2008

Van je familie moet je ‘t hebben!

De Rode Antraciet, Steunpunt Algemeen Welzijnswerk en Vormingplus Oost-Brabant houden op 27 november 2008 van 9u tot 17u voor allen die op één of andere manier betrokken zijn bij kinderen en familie van gedetineerden een Inspiratiedag : kinderen en familie van gedetineerden in het Provinciehuis Leuven.

Verdere inlichtingen vind je in het volgende externe document : Inspiratiedag (PDF,135,3kb.

Vacatures 

Procesbegeleider frontoffice - projectmedewerker herstelgericht forensisch welzijnswerk

Het C.A.W. 't Dak-Teledienst vzw in Dendermonde zoekt een procesbegeleider frontoffice - projectmedewerker herstelgericht forensisch welzijnswerk en dit voor 19 uren/week en voor bepaalde duur.

Verder inlichtingen vind je op hun website of door hier te klikken.   

Reacties uiterlijk voor 29 augustus 2008.

 

Moreel consulenten

De Centrale Vrijzinnige Raad (CVR) zoekt voor het verlenen van morele bijstand aan gedetineerden vanuit vrijzinnige levensbeschouwing in de volgende drie penitentiaire instellingen  Merksplas (2/5),  Sint-Gillis Brussel (2/5) en  Turnhout (1/5) moreel consulenten bij de Stichting voor Morele Bijstand aan Gevangenen deeltijds (te combineren) en dit in uitvoering van het KB van 25 oktober 2005 (BS 10 november 2005).

Verder inlichtingen vind je op de website van de unie van vrijzinnige verenigingen of door hier te klikken.

Reacties uiterlijk op 5 september 2008.

 

[Naar boven ]

Nieuwsbrief van 12 juni 2008

Vacature deeltijds vormingsbegeleider (70%) 

De Federatie Autonome Centra voor Algemeen Welzijnswerk v.z.w. zoekt in het kader van alternatieve sancties een deeltijds vormingsbegeleider (70%) voor het vormingsaanbod 'Slachtoffer in Beeld' in de regio Oost- en West-Vlaanderen. De indiensttreding is 11 augustus 2008. 

Meer informatie inzake de taakomschrijving, het profiel en de formele aspecten vindt u via de volgende link : vacature vormingsbegeleider (PDF, 24,9 kb).  Reacties uiterlijk voor 16 juni 2008.

 

[Naar boven ]

Nieuwsbrief van 11 juni 2008

Vacature voltijds Consortium volwassenenonderwijs 11 vzw

Het Consortium volwassenenonderwijs 11 vzw is een regionaal samenwerkingsverband van centra voor volwassenenonderwijs en basiseducatie van de regio Gent Meetjesland Leieland. Het zoekt voor indiensttreding vanaf 1 september 1 voltijds onderwijscoördinator. 

Deze onderwijscoördinator handelt in nauwe samenwerking met de beleidsmedewerker, de organisatieondersteuners, de trajectbegeleiders van justitieel welzijnswerk en met de penitentiaire inrichting  om de dienstverlening ivm onderwijs aan gedetineerden zo goed mogelijk te laten verlopen.

Meer informatie inzake de functiebeschrijving, het competentieprofiel, de aanwervingsvoorwaarden, de bezoldiging en  de formaliteiten vindt u via de volgende link : de vacaturepagina van cv11. Reacties uiterlijk voor 23 juni 2008.

Nieuwsbrief van 29 mei 2008

 

Twee vacatures zijn bij Slachtofferhulp Caw De Kempen

 

Enerzijds werft het Centrum Algemeen Welzijnswerk De Kempen vzw Stationsstraat 2 te 2200 Herentals een onthaalmedewerker / vrijwilligerscoördinator (m/v) aan voor Slachtofferhulp Kempen te Herentals. Meer informatie vindt u via deze link onthaalmedewerker/vrijwilligercoordinator (pdf,76,8 kb)   Reacties uiterlijk voor 4 juni 2008.

 

Anderzijds werft Centrum Algemeen Welzijnswerk De Kempen vzw ook een halftijds hulpverlener (m/v) voor Slachtofferhulp Kempen aan te Herentals. Hiervoor vindt u via deze link onthaalmedewerker/vrijwilligercoordinator (pdf,76,8 kb)   de nodige gegevens. Ook hier worden de reacties uiterlijk voor 4 juni verwacht.

 

 

De afdeling Gemeenschapsinstellingen voor Bijzondere Jeugdbijstand zoekt 6 deskundigen (functie kinesitherapeut, ergotherapeut en logopedist).

 

Om haar werking te verbeteren, zoekt de afdeling Gemeenschapsinstelling voor elke gemeenschapsinstelling één kinesitherapeut, één ergotherapeut en één logopedist.

 

Meer informatie vindt u via deze link vacature gemeenschapsinstellingen (pdf, 37,3 kb) Reacties uiterlijk voor 27 juni 2008.

Nieuwsbrief van 27 mei 2008

Vacatures acht beleidsmedewerkers gevangenissen

 

Een beleidsmedewerker gevangenis Sint-Gillis

Voor deze vacature is kennis van het Frans, zowel mondeling als schriftelijk, vereist.

 

Daarnaast zijn we nog op zoek naar een beleidsmedewerker voor de gevangenissen te Antwerpen, Merksplas, Leuven Centraal, Dendermonde, Ieper en Brugge-Ruiselede (2)

 

Jouw functie: je ontwikkelt een dynamische visie op de uitvoering van het strategisch plan en vertaalt die visie in haalbare doelstellingen. Je helpt mee aan de verbetering van de samenwerking tussen de uiteenlopende voorzieningen van de Vlaamse Gemeenschap en van de samenwerking met het gevangenispersoneel. Je begeleidt de activiteiten van het Planningsteam Maatschappelijke Dienstverlening (PMD). Samen met de directeur van de gevangenis neem je de nodige beslissingen over de programmatie, afstemming en uitvoering van de hulp- en dienstverlening. Je werkt nauw samen met de collega’s van de afdeling Welzijn en Samenleving van de Vlaamse overheid.

Jouw profiel: je beschikt over een universitair diploma en je hebt minstens 4 jaar professionele ervaring op het grensgebied van de maatschappelijke hulp- en dienstverlening en de strafrechtsinterventie. Het gevangeniswezen interesseert je en je bent bereid om te werken in voormelde gevangenissen. Je bent zeer communicatief en neemt graag initiatief. Je bent een organisatietalent en werkt graag zelfstandig en in teamverband.

Interesse? Voor meer informatie over de functie voor beleidsmedewerker gevangenissen kun je terecht op www.jobpunt.be (rubriek downloads).

 

[Naar boven ]

Nieuwsbrief van 22 mei 2008

Studievoormiddag rond de basiswet betreffende het gevangeniswezen en de rechtspositie van de gedetineerden

Op 12 januari 2005 werd de basiswet betreffende het gevangeniswezen en de rechtspositie van de gedetineerden goedgekeurd door het federale parlement. Dit betekende het eindpunt van een lang proces, maar tevens het begin van een nieuw gegeven. Niet alleen voor de gedetineerde maar voor iedereen die werkzaam is binnen de gevangeniswereld. Na 3 jaar zijn een aantal titels, hoofdstukken en artikelen in uitvoering gegaan.

Virna Van der Elst (herstelconsulent) zal op vrijdag 27 juni 2008 van 9u tot 12u30 in het auditorium van het ‘Boudewijngebouw’ Vlaamse overheid, Boudewijnlaan 30, 1030 Brussel naast een korte historische schets de basiswet bespreken met oog voor de beginselen die aan de grondslag liggen van de wet.

De uiteenzetting is gratis toegankelijk voor de medewerkers hulp- en dienstverlening aan gedetineerden.

Alle inschrijvingsmodaliteiten vindt u via volgende link Studievoormiddag (pdf, 38,8 kb)

Vacature sportfunctionaris De Rode Antraciet vzw

De Rode Antraciet vzw zoekt voor indiensttreding vanaf september één voltijdse sportfunctionaris voor de regio Leuven-Hasselt om samen met de gevangenissen het sportbeleid te ondersteunen en uit te bouwen . 

Meer informatie inzake de opdracht, het functieprofiel, de voorwaarden en de aanbevelingen vindt u via deze link derodeantraciet_vacature (pdf, 132 kb). 

Reacties uiterlijk voor 12 juni 2008.

Nieuwsbrief van 25 maart 2008

Vacature coördinator Ouders van Verongelukte Kinderen vzw

Het OVK heeft een vacature voor een voltijdse projectmedewerker voor de periode vanaf 1 mei 2008 tot 1 mei 2009 voor de coördinatie van preventieprojecten, de coördinatie van interne en externe communicatie en de ondersteuning van de Waalse lotgenotenwerking.

Meer informatie vindt u via deze link ovk_vacature (pdf, 35kb) Reacties uiterlijk vóór 7 april 2008.

Vacatures drie sportmonitoren De Rode Antraciet vzw

De Rode Antraciet vzw zoekt voor indiensttreding vanaf 1 mei drie sportpromotoren die in staan voor de coördinatie en organisatie van sportactiviteiten en -evenementen binnen verschillende strafinrichtingen.

Meer informatie inzake de opdracht, het functieprofiel, de voorwaarden en de aanbevelingen via www.derodeantraciet.be of via deze link derodeantraciet_vacature (pdf, 127 kb). Reacties uiterlijk vóór  7 april 2008.

 

[Naar boven ]

Nieuwsbrief van 13 maart 2008

Vacature Zebra en het Steunpunt verkeersslachtoffers

Zebra en het Steunpunt Verkeersslachtoffers zoeken een viervijfde projectmedewerker tot eind december 2008 en dit voor zeer snelle indiensttreding. 

Meer informatie vindt u op de vacaturebladzijde van de website van Zebra : www.zebraweb.be. Reacties uiterlijk 20 maart 2008.

Vacatures De Rode Antraciet vzw

De Rode Antraciet vzw zoekt voor indiensttreding vanaf 1 mei drie deeltijdse educatieve medewerkers voor de begeleiding van het aanbod ‘Slachtoffer In Beeld’, een gespecialiseerd vormingsconcept voor gedetineerden in Vlaamse gevangenissen.

Meer informatie inzake de opdracht, het functieprofiel, de voorwaarden en de aanbevelingen  via www.derodeantraciet.be. Reacties uiterlijk op 31 maart.

 

[Naar boven ]

Nieuwsbrief van 6 maart 2008

Jaarprioriteiten 2007 'Daphne III'

De Europese Commissie bepaalde recent de jaarprioriteiten 2007 voor Daphne III, het Europese programma tegen het geweld op kinderen, jongeren en vrouwen. U vindt hier twee oproepen tot het indienen van projecten: 

de eerste bestemd voor organisaties die op Europees niveau actief zijn : daphneIII_ag_call_2007_en.pdf (pdf, 78 kb)

de tweede voor organisaties die willen samenwerken met organisaties uit andere Europese landen : daphneIII_og_call_2007_en.pdf (pdf,59.8)

De uiterste inschrijvingsdatum is 22 april 2008.

Meer informatie vindt u op de website van Daphne III:

http://ec.europa.eu/justice_home/funding/daphne3/funding_daphne3_en.htm

 

Informatiesessie 'Daphne III'

Het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap en Kleis vzw hebben het genoegen u uit te nodigen op de informatiesessie van dinsdag 11 maart 2008 om 14u over het Europese subsidieprogramma Daphne III. Deze sessie vindt plaats in de forumzaal van het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap aan de Kortenberglaan 71 1000 Brussel. Dit programma wil bijdragen tot de voorkoming en bestrijding van alle vormen van geweld die zich in de openbare en privésfeer voordoen tegen kinderen, jongeren en vrouwen (waaronder seksuele uitbuiting en mensenhandel) door preventief op te treden en steun en bescherming te verlenen aan slachtoffers en risicogroepen.

Op 3.7.2007 verscheen in het Publicatieblad van de Europese Unie (nr. L 173) het Besluit nr. 779/2007/EG van het Europees Parlement en de Raad van 20.6.2007 tot vaststelling van het Daphne III-programma 2007-2013. Er werd een bedrag van ruim 116 miljoen euro uitgetrokken voor dit programma. 

Het programma van de informatiesessie ziet er als volgt uit:
13u30 Onthaal
14u Inleiding – André Cornille (Liaison Officer Vlaams-Europees Verbindingsagentschap & directeur Kleis)
14u10 Vlaamse ervaringen met het voorbije Daphne II-programma uit diverse maatschappelijke sectoren (onderzoek, justitie en welzijn)
- Prof. Dirk Deboutte (Algemeen Ziekenhuis Middelheim) 
- Dirk Pyck (Sensoa)
14u30 Voorstelling Daphne III-programma (Guido Lanzke – Europese Commissie, DG Justitie, Vrijheid en Veiligheid)
15u Gelegenheid om vragen te stellen aan alle sprekers

Deelname is gratis. Vooraf inschrijven is om organisatorische redenen vereist. Registreren vóór 8 maart 2008 bij Winneburg Verhaeghe op het mailadres winneburg.verhaeghe@vleva.be 
Voor alle duidelijkheid: wie reeds ingeschreven was voor de afgelaste informatiesessie van 15 januari 2008 moet zich opnieuw inschrijven!!!
Voor bijkomende informatie over dit initiatief kan u terecht bij André Cornille (Liaison Officer Vleva & directeur Kleis) : tel. 0473/72.62.24 of e-mail andre.cornille@vleva.eu  en andre.cornille@kleis.be 

 

Tentoonstelling en debat 'Geïnterneerden in de kijker'

Fotograaf Lieven Nollet trok op portrettocht van cel tot cel naar alle geïnterneerden in de Turnhoutse gevangenis. Hij moedigde in enkele boeiende fotoworkshops geïnterneerden aan om de confrontatie met zichzelf en de samenleving weer aan te gaan. Ze trokken door de gevangenis om foto’s te nemen van hun cel, hun makker,de kapel, de wandelkoer, het zicht op de stad,... met verrassende beelden en gesprekken als resultaat. Daarnaast experimenteerden ze samen met De Rode Antraciet met fotogrammen: afdrukken van voorwerpen die in een donkere kamer op fotopapier worden belicht.


Tentoonstelling 
De resultaten van het fotoproject kan u bekijken en beluisteren op de fototentoonstelling in de Turnhoutse Warande van 20 maart tot en met 6 april. De tentoonstelling wordt officiëel geopend op woensdag 19 maart om 20h.

Debatavond
Op donderdag 27 maart kan u om 20 uur in de Warandeschouwburg een debatavond bijwonen. Dat debat draait om deze vragen :
• is de nieuwe wet op de internering een verbetering?
• is zorg in de gevangenis een contradictie?
• biedt de samenwerking met gesloten psychiatrie een toekomst?

Praktisch
De tentoonstelling is dagelijks vrij toegankelijk van donderdag 20 maart tot en met zondag 6 april 2008.
Een bezoek op afspraak is mogelijk.
Inschrijven voor de opening van de tentoonstelling op woensdag 19 maart kan met de bijgevoegde antwoordkaart of met een e-mail.

Bijkomende inlichtingen vindt u in de volgende flyer Geinterneerden in de gevangenis  (pdf, 330 kb)

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief van 28 februari 2008

Uitnodiging startevenement 'Aan de bak'

Op 13 maart 2008 wordt het startschot gegeven voor de uitbreiding van het begeleidingsprogramma 'Aan de Bak' van de VDAB in de Vlaamse gevangenissen. Dit programma loopt momenteel al in 9 Vlaamse gevangenissen: Wortel, Merksplas, Hoogstraten, Hasselt, Leuven Centraal, Leuven Hulp, Brugge, Gent en Dendermonde.
Deze dag wil niet alleen het startschot geven voor de uitbreiding, maar ook voor de verdere uitbouw van de samenwerking rond arbeidstoeleiding van gedetineerden met alle betrokken diensten en personen binnen de gevangenis: de penitentiare beambten, de gevangenisdirectie, de leden van de PSD, de herstelconsulenten, de beleidsmedewerkers, de (traject)begeleiders en andere medewerkers van het Justitieel Welzijnswerk, ...
De uitnodiging, het programma en het inschrijvingsformulier vind u hier  als pdf-bestand: Uitnodiging (pdf 405,00kB) 

Stuur uw inschrijving uiterlijk tegen 29 februari naar de VDAB t.a.v. Mustafa Cakin, Keizerlaan 11 - 1000 Brussel, fax ze naar 02 506 29 52 of e-mail: mustafa.cakin@vdab.be

Infosessie rechtenverkenner

Sociaal - digitaal - integraal: provinciale infosessies rechtenverkenner
De website www.rechtenverkenner.be vormt een portaalsite op het vlak van sociale grondrechten. Gebruikers krijgen hier een overzicht van de diverse premies en tegemoetkomingen op het vlak van onderwijs, arbeid, inkomen, welzijn, cultuur ... Door een samenwerking met de interprovinciale sociale kaart wordt bovendien gericht doorverwezen naar organisaties en diensten waarbij men terecht kan.
In de loop van de maand maart organiseert de Vlaamse overheid in samenwerking met de Vlaamse provincies een aantal informatiesessies rond de rechtenverkenner. Deze sessies richten zich op lokale mandatarissen en medewerkers van gemeente, OCMW en organisaties uit het middenveld en gaan door in:
 Leuven op 5 maart 2008
 Hasselt op 6 maart 2008 
 Antwerpen op 12 maart 2008 
 Gent op 19 maart 2008 
 Brugge op 20 maart 2008 
Meer informatie en inschrijven: www.rechtenverkenner.be/infosessies

Vacature Centrum algemeen welzijnswerk Antwerpen

Het Caw Metropool heeft een vacature voor een voltijds herstelbemiddelaar - hergomoderator.

Meer informatie over deze vacature vindt u via vacaturepagina.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief 1 februari 2008

Vormingscursus 'Samen werken in de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden'

De driedaagse introductiecursus 'Samen werken in de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden' is een initiatief van de intersectorale WErkgroep Vorming en Ondersteuning (WEVO), bedoeld voor medewerkers hulp- en dienstverlening van de Vlaamse Gemeenschap in de gevangenis. Deze cursus wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid.

De vorming gaat over de zin en onzin van de gevangenisstraf, over de organisatie van het gevangeniswezen, over de samenwerking met Justitie en over de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden.

De vorming gaat door op 13 en 14 maart 2008 (Torhout) en op 13 oktober 2008 (Brussel). Inschrijven kan tot 22 februari 2008.

De uitnodiging, het programma en het inschrijvingsformulier vind je hier  als pdf-bestand : Driedaagse introductiecursus (pdf 119,76kB)

Landelijke Dag van de vzw Ouders van een Overleden Kind

Op 15 maart 2008 organiseert de vzw Ouders van een Overleden Kind (O.V.O.K.) haar jaarlijkse Landelijke Dag. Dit jaar werd gekozen als thema : " VOOR-UIT-ZICHT in verbondenheid ", waar de vereniging blijft stilstaan van hoe zij ouders ondersteunt in hun zoektocht naar een leren leven met " een steeds afwezig toch sterk aanwezig" kind.

Op deze Landelijke Dag ontvangt de vzw in Bornem ouders vanuit het ganse Vlaamse Land en ook uit Nederland. Net zoals de vorige jaren stellen de organisatoren ook nu deze Landelijke Dag niet alleen open voor ouders van een overleden kind maar zijn ook broers en zussen, familie en vrienden uitgenodigd. Voor kinderen vanaf 7 jaar is er een apart programma uitgewerkt. De begeleiding is in handen van ervaren begeleiders die de taal van kinderen spreken en begrijpen.

Meer informatie kan u bekomen via volgende kanalen: Het Centraal Contactadres van de vereniging: Christine Langouche, Nieuwstraat 41, 3360 Korbeek-Lo. Tel. en Fax: 016 / 89 07 56. email: info@ovok.be Website: www.ovok.be

Vacature vzw Suggnomè

De vzw Suggnomè, Forum voor Herstelrecht en Bemiddeling werft een voltijds herstelbemiddelaar aan voor het gerechtelijk arrondissement Brussel - Halle - Vilvoorde

Vacature K.U. Leuven

Het Departement Strafrecht en Criminologie van de K.U. Leuven heeft een vacature voor een voltijds onderzoeker.

 

Meer informatie over beide vacatures vindt u op de vacaturepagina.

 

[ Naar boven ]

 

Nieuwsbrief 22 januari 2008

Lezingenreeks en vorming Slachtoffers 

In Hasselt wordt een nieuw initiatief tot uitvoering gebracht in samenwerking tussen de herstelconsulenten (Justitie), Slachtoffer In Beeld, Slachtofferhulp Limburg, de beleidsmedewerker van de Vlaamse Overheid en Vorming Plus. Het gaat om een vorming voor slachtoffers, voorafgegaan door een lezingenreeks voor het brede publiek. Het idee is ontstaan vanuit de nood om de slachtofferdimensie meer aandacht te geven.

Lezingenreeks Daders en slachtoffers in onze samenleving  

Het betreft 3 infoavonden waarop deskundigen een bepaald thema uitdiepen:

(inkom: 2 euro per infoavond)

 

22/01: Justitie: een straf systeem

Spreker: ex-gevangenisdirecteur Jef Van Wingh

Hoe zinvol is een gevangenisstraf? Is de gevangenis een 5-sterrenhotel?

Gebeurt er genoeg voor slachtoffers? Doen we teveel voor daders?

 

29/01: Slachtoffer van een misdrijf: wat nu?

Sprekers: Slachtofferhulp Limburg: Kris Vanderhoydonck en Goedele Ceunen

Hoe ga je slapen als je slachtoffer was van een home-jacking? Hoeveel begrip moet je omgeving hebben en hoelang? De dader drie jaar en het slachtoffer levenslang?

 

12/02: De dader: schuld en schaamte!

Spreker: gerechtspsychiater Lieve Daems

Hoe wordt iemand dader? Hoe denkt een dader over zijn slachtoffer?

Eens dader, altijd dader? Zit er in ieder van ons een dader?

 

Vorming voor slachtoffers ‘Uit de schaduw van de dader’

Het is de eerste maal dat een dergelijke cursus wordt georganiseerd. De cursus is gericht op slachtoffers van misdrijven en hun naast- of nabestaanden. In een kleine groep wordt er gewerkt met vragen zoals: ervaren andere slachtoffers hetzelfde als ik? Waarom plegen daders deze feiten? Hoe kijk ik naar mijn dader? Hoe kan ik hier in de toekomst mee verder?

 

Het gaat om 5 avonden + 1 zaterdag:

19/02 (18u30-22u); 26/02 (18u30-21u30); 04/03 (18u30-21u30);

08/03 (09u30-16u); 11/03 (18u30-21u30); 18/03/2008 (18u30-21u30);

Contactpersonen: Leen Muylkens en Katrien Smeets

Vorming beperkt tot 8 deelnemers (deelname is gratis).

 

Locatie van de lezingenreeks en de vorming voor slachtoffers:

Vormingplus Limburg

Cellebroedersstraat 13-15, 3500 Hasselt

Inschrijven:

website: www.vormingpluslimburg.be  

email: info@vormingpluslimburg.be 

tel. 011/560 100 

 

[ Naar boven ]

 

Nieuwsbrief van 18 januari 2008

Vacature coördinator 

De vereniging Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK) is een nationale lotgenotenvereniging van families van jonge verkeersslachtoffers. OVK heeft drie grote missies: ondersteuning en opvang van nabestaanden van verkeersslachtoffers, het voorkomen van nieuwe verkeersongevallen, het sensibiliseren van professionelen die te maken krijgen met verkeersslachtoffers en hun familie en het sensibiliseren van alle weggebruikers. OVK is op zoek naar een covrdinator voor Vlaanderen voor de ondersteuning van de lotgenotenwerking. De volledige omschrijving vindt u op de vacaturepagina.

 

[ Naar boven ]

 

 

2007

Nieuwsbrief d.d. 2007.10.23

De wow-factor 16 november 2007

De Rode Antraciet nodigt op 16 november 2007 iedereen uit die op een of andere wijze betrokken is bij culturele activiteiten en sociaal-artistieke projecten in gevangenissen. De studiedag gaat door in het Museum Dr. Guislain te Gent.

 

Meer informatie en het inschrijvingsformulier vindt u op hun website www.derodeantraciet.be 

Werelddag tegen kindermishandeling : 19 november 2007

De Bond zonder Naam, De Stobbe en Bond zonder Naam Atlas laten de werelddag tegen kindermishandeling niet onopgemerkt voorbij gaan. Ze staan op die dag stil  bij het lot van zovele kinderen slachtoffer van de epidemie die huiselijk geweld heet. Op maandag 19 november staan in het Centraal station in Antwerpen ontspoorde kinderen centraal. Het jongerentheater STUK uit Amsterdam West brengt er enkele scénes uit hun theatervoorstelling tegen kindermishandeling. 

Op maandag avond 19 november en dinsdag 20 november kan u de gehele voorstelling gaan bekijken in het Fakkeltheater in Antwerpen. 

 

Verdere informatie is te vinden op : www.bznatlas.be/pdf/uitnodiging2007.pdf

 

Persvoorstelling boek 'Kans op slagen' 23 november 2007

Op vrijdag 23 november, in de aanloop naar de internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen, lanceert het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk het boek ‘Kans op slagen, een integrale kijk op geweld in gezinnen’ via een studievoormiddag in het Vlaams Parlement. 
In aanwezigheid van Vlaams minister van Welzijn Steven Vanackere wordt het boek voorgesteld aan de hand van bijdragen van een aantal auteurs en een panelgesprek. 

 

Tina De Gendt, journaliste bij de krant De Morgen, bevraagt een aantal relevante terreinspecialisten over hun ervaringen met familiaal geweld, over de samenwerking tussen de verschillende hulpverleningsinstanties, over hun rol in het omgaan met geweld binnen gezinnen. 
De studievoormiddag wordt om 12.00u afgesloten met een drink en een hapje. 

Deelnemers aan de studiedag kunnen ook het boek bestellen tegen een éénmalig voordeeltarief. 

 

Meer informatie en het inschrijvingsformulier vindt u op de website van het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk: www.steunpunt.be .

 

Vacatures

Het Instituut voor de Overheid voor de Overheid zoekt één wetenschappelijk medewerk(st)er voor een onderzoek naar “Basisconcepten voor de uitwerking van een kwaliteitsvolle parketwerking binnen een gemoderniseerde justitie” .

 

Het Centrum De Grubbe, team Vlaamse Gemeenschap, zoekt één voltijdse leerkracht (vervangingscontract 1/12/07 –31/8/08).

 

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2007.10.11

Studiedag UCSIA  8 november 2007

Op donderdag 8 november 2007 organiseert het Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen (UCSIA) de studiedag “De gedetineerde tussen detentie, herstel en levensbeschouwing” voor specialisten en hulpverleners uit de sector. Met dit congres wil UCSIA de noden van het huidige strafsysteem blootleggen aan de hand van getuigenissen en academische analyse. Dit als aanzet tot een gerichter en ethischer detentiebeleid, waarin de notie van recht op herstel centraal staat.

 

Het UCSIA nodigt geïnteresseerden uit op de namiddagsessie van deze studiedag. Deze namiddagsessie die gratis is start om 14 uur en gaat door in het Hof van Liere van de Universiteit Antwerpen. Meer informatie vindt u op de website www.ucsia.org .  Geïnteresseerden schrijven zich in voor 28 oktober 2007 met de duidelijke vermelding “Studiedag detentie namiddagsessie”. Dit kan per mail naar marijke.celis@ua.ac.be of telefonisch op het nummer 03/220 49 60.

 

Zes lezingen in de oude gevangenis van Tongeren vanaf 25 oktober 2007

Voor de tweede maal organiseert de Gevangenis Tongeren een lezingenreeks over misdaad en vrijheidsberoving, met ook dit jaar weer een lijst van eminente sprekers zoals de strafpleiter-criminoloog Jef Vermassen, kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens  en voormalig rechter Jan Beirens.

Meer informatie is te vinden op www.gevangenistongeren.be (rubriek 'evenementen')

Vacature maatschappelijk assistent De Grubbe

 

Centrum De Grubbe, team Vlaamse Gemeenschap zoekt 1 voltijdse maatschappelijk assistent . (vervangingscontract van 16/11/07 tot en met 15/05/2008)<br>
Het centrum De Grubbe is een federaal gesloten centrum voor voorlopige plaatsing van minderjarige jongens die een als misdrijf omschreven feit hebben gepleegd.<br>
Thans bedraagt de capaciteit van het centrum 50 plaatsen waarvan er 24 voorbehouden worden voor plaatsingen door de Nederlandstalige Jeugdgerechten, 24 voor plaatsingen door de Franstalige Jeugdgerechten en 2 voor plaatsingen door Duitstalige Jeugdgerechten.</p>
De Federale overheid staat onder meer in voor de interne en externe veiligheid van het centrum. De Vlaamse en Franse Gemeenschap verzorgen de pedagogische omkadering.
Concreet heeft de Vlaamse personeelsequipe volgende opdrachten mbt dejongeren geplaatst door Nederlandstalige Jeugdgerechten:<br>
- het onthaal van de jongeren

- de pedagogische, sociale en psychologische omkadering

- het opstellen van oriëntatieverslagen met het oog op het nemen vanverdere beslissingen<br>
- de organisatie van collectieve en individuele activiteiten<br>
- het verstrekken van informatie inzake de mogelijkheden tot rechtshulp.

 

Voornaamste taken maatschappelijk assistent
- verzamelen en verwerken van gegevens bij opname van de jongere

- observeren, opvangen en begeleiden van de jongere om het verblijf zo goed mogelijk te laten verlopen<br>
- info inwinnen over de jongere en rapporteren aan betrokkenen<br>
- verslagen ten behoeve van de jeugdrechter opmaken<br>
-multidisciplinaire vergaderingen bijwonen om situatie en evolutie van de jongere te bespreken<br>
Bijkomende informatie aanvragen (eventueel functiebeschrijving) en solliciteren kan door te schrijven of mailen naar:</p>
      <p>Centrum De Grubbe<br>
      Tav. Edith Gysen, pedagogisch directeur<br>
      Hollestraat 78<br>
      3078 Everberg<br>
      e-mail: edith.gysen@wvg.vlaanderen.be</p>

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2007.09.28

Jaarlijkse "Missing You"-  ontmoetingsdag op 24 november 2007

Elk jaar organiseert Missing You vzw een ontmoetingsdag voor jongeren die met verlies te maken hebben: jongeren die een broer, zus, ouder, vriend(in) verloren.

 

Deze jongerendag brengt jongeren met de leeftijd van 9+, 12+, 16+ en 19+ samen.

 

Jongeren willen er getuigen over de verwerking van hun verdriet, hun emoties, hun pijn en onmacht na het sterven van een geliefd persoon. In de voormiddag zijn er getuigenissen en praatgroepjes.

 

Tijdens de workshops worden creatieve mogelijkheden om met het verlies om te gaan verkend. De workshops worden begeleid door ervaren deskundigen.

 

Jongeren vinden niet altijd de geëigende plek om met verdriet bij verliesverwerking om te gaan. Missing You… wil hen die plek, die veilige ontmoetingsplaats bieden.

 

Meer informatie over deze dag en een inschrijvingsstrook zijn te vinden op de website www.missingyou.be.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2007.08.23

Fototentoonstelling "Inside" in Merksplas

 

Van 1 tot 16 september kan u elke zater- en zondag in de voormalige gevangeniskapel van Merksplas-kolonie naar de fototentoonstelling "Inside". U ziet er foto's van Lieve Nollet, foto's van gedetineerden uit Antwerpen en een kortfilm met scènes uit het leven achter de tralies. In de kelders van de voormalige gevangeniskapel vindt u de tentoonstelling "in verzekerde bewaring" van het gevangenismuseum.

 

Op vrijdag 7 september (20 uur) schetst gevangenisaalmoezer A. Neys een beeld van het leven achter de tralies. Op vrijdag 14 september (20 uur) geeft Lieve Nollet uitleg bij zijn foto's.

 

Meer informatie: Gevangenismuseum vzw, 014-63 36 24, govaerts.karel@skynet.be

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2007.08.02

Krant X: augustus 2007

 

Het zeventiende nummer van Krant X (augustus 2007) is vanaf heden on-line beschikbaar: http://www.wvc.vlaanderen.be/welzijnenjustitie/gedetineerden/gevangeniskrant.

 

Krant X is de gevangeniskrant van de Vlaamse Gemeenschap.

Bruggen bouwen tussen wetenschap en praktijk

 

De Belgian Campbell Group en de Belgian Branch of the Cochrane Collaboration organiseren op 7 december 2007 in Leuven een studiedag over het praktische nut van evidentieliteratuur voor praktijk- en beleidsmedewerkers uit onder meer de (forensische) welzijnssector.

 

U vindt het volledige programma in de folder (PDF-formaat, 204 kB).

Memorandum Netwerk Samenleving en Detentie

 

Het Netwerk Samenleving en Detentie schreef een memorandum (PDF-formaat,  75 kB) voor de federale formateur over het gevangenisbeleid in de komende legislatuur.

In Beeld - Kolonies van weldadigheid / Buiten Beeld - Open doek achter gesloten deuren

 

Het Stedelijk Museum van Hoogstraten toont van 11 augustus 2007 tot en met 11 november 2007 twee kortfilms en diverse éénminuut-geluidsdocumentaires van gedetineerden uit de gevangenissen in de Noorderkempen (Merksplas, Turnhout, Wortel en Hoogstraten). In dezelfde periode houdt het museum een tentoonstelling over de oude functie van drie van deze gevangenissen: landbouwkolonies voor de armen.

 

Meer informatie vindt u in de brochure (PDF-formaat, 3,2 mB).

Familieprogramma in de oude gevangenis van Tongeren

 

In de oude gevangenis van Tongeren, die momenteel dienst doet als "inlevingsmuseum", bestaan sinds kort programma's voor kinderen (en hun ouders). 

 

Meer informatie vindt u in het persbericht (PDF-formaat, 37 kB).

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2007.07.30

Interfacultaire postgraduaatopleiding “Het drugsfenomeen: theorie en praktijk”.

 

De Universiteit Gent en de Hogeschool Gent organiseren een inter- en multidisciplinaire postgraduaatsopleiding “Het drugsfenomeen: theorie en praktijk”, voor alle sectoren die in de praktijk in contact komen met het drugsfenomeen.

 

Alle informatie vindt u in de folder (PDF-formaat, 407 kB).

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2007.06.14

Daphne III

 

Het Europese parlement keurde op 22 mei 2007 het Daphne III-programma goed. Daphne is een subsidieprogramma van de Europese Unie om de strijd tegen het geweld op kinderen en vrouwen te versterken. De oproep om projecten in te dienen zal allicht in september of oktober 2007 gebeuren. Voorzieningen die projecten willen indienen, vinden informatie op http://ec.europa.eu/justice_home/funding/daphne3/funding_daphne3_en.htm. De eigenlijke "call for proposals" zal daar bekend gemaakt worden, niet in het Europese Publicatieblad.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2007.06.11

Vacatures KULeuven

 

De K.U.Leuven heeft vacatures voor onderzoeksbursalen en onderwijsassistenten aan het Leuvens Instituut voor Criminologie (Faculteit Rechtsgeleerdheid, K.U.Leuven).

 

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2007.06.08

Vacature jobstudenten De Grubbe

 

De Vlaamse overheid zoekt jobstudenten voor het gesloten centrum voor minderjarigen De Grubbe.

 

Bigma's kleinkind

 

Marita Staf schreef samen met de ter dood veroordeelde Ronald W. Clark het boek "Bigma's kleinkind" over zijn leven en gevecht voor gerechtigheid.

 

 • ISBN: 9789051793574
 • Uitgeverij: Gopher B.V. (Nederland)
 • Prijs: 16,50 euro

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2007.06.01

Vacature deskundige drughulpverlener

 

De Stad  Niklaas zoekt een deskundige drughulpverlener voor mensen die verplicht een begeleiding moeten volgen naar aanleiding van aan drugs gerelateerde misdrijven.

 

Meer informatie vindt u op onze onze vacaturepagina.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2007.05.31

Studiedag ouderenmis(be)handeling

 

Op vrijdag 15 juni 2007 organiseert het Vlaams Meldpunt Ouderenmis(be)handeling in Schaarbeek een studiedag over ouderenmis(be)handeling.

 

Meer informatie (en een inschrijvingsstrook) vindt u in het programma (PDF-formaat, 1,4 mB).

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2007.05.22

Vacature Everberg

 

De Vlaamse Gemeenschap zoekt een leerkracht en een opvoeder voor het Centrum De Grubbe, een gesloten federale instelling voor jongens in Everberg.

 

Meer informatie vindt u op onze vacaturepagina.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2007.05.15

Studiedag: oorzaken en motieven van delinquent gedrag

 

De Onderzoeksgroep Sociale Veiligheidsanalyse en het Centrum voor Politiestudies organiseren op vrijdag 22 juni 2007 een studiedag, met als titel "Oorzaken en motieven van delinquent gedrag: empirische bevindingen uit twee recente Belgische studies". Het betreft enerzijds een studie waarin daders van woninginbraken werden bevraagd omtrent hun motief en bepaalde operationele aspecten voor, tijdens en na de inbraak en anderzijds een studie naar de rol van de woonomgeving bij het verklaren van individuele verschillen in delinquent gedrag van jonge adolescenten. 

 

Meer informatie vindt u in de folder (PDF-formaat, 240 kB).

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2007.05.08

Vacature daderhulp Beernem

 

Het psychiatrisch centrum Sint Amandus (Beernem) heeft een vacature voor een maatschappelijk assistent (50 %) voor de sociale dienst verbonden aan de afdeling Fides, wat staat voor "Forensisch Initiatief voor DEviante Sexualiteit".

 

Meer informatie vindt u in het vacaturebericht (PDF-formaat, 111 kB).

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2007.05.03

Een draak op de weg

Cover Een draak op de weg

 

Kinderen die een verkeersongeval zien gebeuren, kunnen enorm geschokt zijn. De vzw ZEBRA stelde gisteren “Een draak op de weg” voor, een werkboekje dat de onderschatte impact van een verkeersongeval op jonge getuigen bespreekbaar maakt en het bieden van steun bevordert. ZEBRA deed ook een oproep aan politie en hulpverleners om aandacht en steun aan deze jonge getuigen te geven. 

 

 • Auteur: Katrien Vandewoude
 • Uitgeverij: Clavis
 • Leeftijd: +5
 • Prijs: € 14,95
 • Pagina’s: 80
 • ISBN: 90 448 0714 5

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2007.04.17

Gevangenismuseum in Merksplas

 

Op zaterdag 21 april 2007 wordt het gevangenismuseum in Merksplas plechtig geopend. Op zondag 22 april (10 - 18 uur) kan je het gevangenismuseum gratis bezoeken.

 

Meer informatie vind je in de perstekst (PDF-formaat, 618 kB).

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2007.04.13

Infodag beroepsopleidingen Penitentiair Schoolcentrum Hoogstraten

 

Op vrijdag 20 april 2007 organiseert het Penitentiair Schoolcentrum Hoogstraten een infodag rond de beroepsopleidingen die gedetineerden in deze gevangenis kunnen volgen.

 

Gedetineerden kunnen de laatste maanden van hun detentie doorbrengen in het P.S.C. Hoogstraten waar ze in een open gemeenschapsregime ten volle voorbereid worden op een terugkeer naar de maatschappij. Een zinvolle detentie-invulling waarbij tewerkstelling, opleiding, vorming en onderwijs hand in hand gaan, kan deze re-integratie vergemakkelijken.

De beroepsopleidingen maken al jaren integraal deel uit van dit regime.

 

Meer informatie vindt u in de folder (PDF-formaat, 533 kB).

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2007.03.29

Krant X

 

Het zestiende nummer van Krant X (april 2007) is vanaf heden on-line beschikbaar: http://www.wvc.vlaanderen.be/welzijnenjustitie/gedetineerden/gevangeniskrant.

 

Krant X is de gevangeniskrant van de Vlaamse Gemeenschap.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2007.03.26

Vacature bemiddelaar Justitieel Welzijnswerk Dendermonde

 

CAW 't Dak-Teledienst - Forensische Unit (Dendermonde) werft een bemiddelaar maatschappelijke dienstverlening aan (19 uren / contract van onbepaalde duur).

 

Meer informatie vindt u op onze vacaturepagina: 

http://www.wvc.vlaanderen.be/welzijnenjustitie/vacatures.htm.

Samenwerkingsakkoord herstelrecht minderjarigen

 

Op 2 maart 2007 hechtte de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het samenwerkingsakoord tussen de federale staat, de gemeenschappen en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie over de organisatie en financiering van het herstelrechterlijk aanbod in de jeugdbescherming (PDF-formaat, 724 kB).

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2007.03.23

Politiek debat over het gevangeniswezen

 

Met de federale verkiezingen in aantocht organiseert het Netwerk Samenleving en Detentie een politiek debat over het gevangeniswezen (18 april 2007 - Leuven).

 

Meer informatie vindt u in de folder (PDF-formaat, 629 kB).

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2007.03.19

Vacature onderzoeker vakgroep Criminologie - VUB

 

De vakgroep Criminologie van de Vrije Universiteit Brussel zoekt een onderzoeker voor het FWO-onderzoeksproject "Rechtspreken in een veranderende penale en laatmoderne context".

 

Meer informatie vindt u op onze vacaturepagina's: http://www.wvc.vlaanderen.be/welzijnenjustitie/vacatures.htm.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2007.03.08

Vacature herstelbemiddelaar

 

vzw Suggnomè, Forum voor Herstelrecht en Bemiddeling, werft een deeltijdse herstelbemiddelaar aan voor het gerechtelijk arrondissement Hasselt.

 

De opdracht, het gevraagde profiel en het aanbod van Suggnomè vindt u in de vacature (PDF-formaat, 123 kB).

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2007.03.06

Herstel en jeugd: nu in het (r)echt

 

LINC (Leuvens INstituut voor Criminologie), de OSBJ (Ondersteuningsstructuur Bijzondere Jeugdzorg) en Vzw Suggnomè organiseren op 3 mei in Brussel een studiedag onder de titel "Herstel en jeugd: nu in het (r)echt".

 

In de recent hervormde jeugd(beschermings)wet hebben herstelgericht groepsoverleg (hergo) en bemiddeling met minderjarige daders een prominente plaats gekregen. Willen deze afhandelingen zich staande kunnen houden onder de druk van verwachtingen als efficiëntie en effectiviteit, dan dient men over de brug te komen met een coherente visie over de inherente kwaliteiten van bemiddeling en hergo. Op de studiedag gaan de organisatoren hiernaar op zoek vanuit verschillende perspectieven. Waarin ligt de ethische waarde van bemiddeling en hergo? Wat biedt het kinderrechtenperspectief in deze? Wat zijn mogelijkheden en gevaren van responsabilisering in de context van hergo en bemiddeling? En Hoe verhouden bemiddeling en hergo zich ten opzichte van de justitiële aanpak?

 

Interesse? Download dan de uitnodiging met het programma en de praktische informatie (PDF-formaat, 255 kB).

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2007.02.27

Staten-Generaal voor de verkeersslachtoffers.

 

Op 16 februari 2007 vond in het Vlaamse Parlement de Staten-generaal voor een betere opvang en begeleiding van verkeersslachtoffers plaats. Deze Staten-generaal is in de loop van 2006 voorbereid door negen werkgroepen. Zij hebben elk een bepaald thema of een bepaalde sector onder de loep genomen, de knelpunten geïnventariseerd en beleidsaanbevelingen geformuleerd. Het resultaat van de werkzaamheden werd gebundeld in een rapport (PDF-formaat, 1,4 mB) dat de basis vormde voor de Staten-generaal.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2007.02.26

Vacatures herstelbemiddelaars

 

vzw Suggnomè, Forum voor Herstelrecht en Bemiddeling, werft twee deeltijdse herstelbemiddelaars (50%) aan voor de gerechtelijke arrondissementen Veurne en Ieper.

 

Meer informatie vindt u op onze vacaturepagina's: http://www.wvc.vlaanderen.be/welzijnenjustitie/vacatures.htm.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2007.02.15

Eergerelateerd Geweld - "Verdwaalde gezichten"

 

Het Forum van Vlaamse Vrouwen en de stichting Verdwaalde Gezichten organiseren op 28 februari (Brussel), 1 maart (Gent) en 2 maart (Antwerpen) een vertoning van de documentaire "verdwaalde gezichten", gevolgd door een discussie met het publiek en een lezing.

 

"Verdwaalde gezichten" is een aanklacht tegen eerwraak.

 

Meer informatie vindt u op http://www.vlaamsevrouwen.org, doorklikken naar "vorming".

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2007.02.13

Staten-Generaal van de Veiligheid: slachtofferzorg

 

Op woensdag 21 maart 2007 heeft in het provinciehuis van Antwerpen de derde editie plaats van de tweejaarlijkse Staten-Generaal van de Veiligheid, georganiseerd door de provincie Antwerpen. Het thema is deze keer slachtofferzorg. Komen onder meer aan bod:

 • een betere slachtofferzorg bij politie en justitie;
 • bijscholingen voor interventiediensten;
 • de behoeften van kinderen als slachtoffer of getuige;
 • psyco-sociale aspecten van de slachtofferzorg bij rampen door gemeentelijke overheden.

 

Meer informatie: http://www.provant.be/staten-generaal-veiligheid.

 

HTML

 

Aangezien we de vooruitgang niet kunnen blijven ontkennen, wordt de mail-versie van de elektronische nieuwsbrief Welzijn en Justitie in de nabije toekomst met (een bescheiden) html-opmaak verzonden. 

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2007.02.08

Kaffee Detinee

 

De meeste mensen maken kennis met de gevangenis via media, literatuur, film. Veelal komen spectaculaire aspecten aan bod Een realistisch beeld krijgen van een gevangenis is daarom een moeilijke zaak. De gevangenis en zijn cliënteel maken bij de « vrije medemens » dan ook spontane gevoelens van angst en onveiligheid los. Het project Kaffee Detinee wil Leuvenaars, gevangenen en de pers in contact brengen rond de thema’s angst en onveiligheid die leven binnen en buiten de gevangenis.

 

Dertig geïnteresseerde Leuvenaars, die inmiddels ingeschreven zijn, krijgen daarom de volgende weken een unieke kans: zij mogen nader kennis maken met de wereld van de gevangenis. Eerst wordt voor hen een rondleiding in de gevangenis van Tongeren georganiseerd. Deze gevangenis is de oudste van België en is sinds 2005 een museum. Een échte kennismaking gaat verder dan het bekijken van de gebouwen. Daarom vindt daarna een bezoek plaats aan de gevangenissen van Leuven Hulp en Leuven-Centraal. De bezoekers maken er kennis met de architectuur en de regimes, maar vooral krijgen ze de kans om in contact te treden met gedetineerden en personeelsleden. Het onveiligheidsgevoel is de rode draad in de gesprekken. Op een slotavond worden de indrukken uit de eerste drie sessies samen gebracht, met genodigden, onder andere uit de pers.

 

Meer informatie vindt u in de folder (PDF-formaat, 525 kB).

Vacature slachtoffer in beeld

 

De Federatie Autonome Centra voor Algemeen Welzijnswerk v.z.w. zoekt in het kader van alternatieve sancties een deeltijdse medewerker (50%) voor het vormingsproject 'Slachtoffer in Beeld' (contract van bepaalde duur).

 

Meer informatie vindt u op onze vacaturepagina's: http://www.wvc.vlaanderen.be/welzijnenjustitie/vacatures.htm.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2007.02.02

Vacature slachtofferhulp

 

CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk) De Mare (Antwerpen) heeft voor de afdeling Slachtofferhulp twee vacatures.

 

Meer informatie vindt u op onze vacaturepagina's: http://www.wvc.vlaanderen.be/welzijnenjustitie/vacatures.htm.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2007.02.01

Lieve Blancquaert in de gevangenis van Tongeren

 

Donderdag 1 maart vertelt fotografe Lieve Blancqaert - bekend van TV en auteur van de bestseller "Straftijd" - in de gevangenis van Tongeren over haar ervaring met het Belgische gevangenisleven. De gevangenis van Tongeren sloot haar deuren op 1 april 2005, de dag dat de gevangenen verhuisden naar de nieuwe gevangenis van Hasselt. Aan Lieve Blancquaert werd gevraagd om haar impressie van het Tongerse gevangenisleven weer te geven. Dit resulteerde in een indrukwekkende reeks beelden die werd opgenomen in de gevangenispresentatie en de bezoekersbrochure van de gevangenis, nu toegankelijk voor het grote publiek.

 

Blijkbaar heeft Lieve Blancquaert iets met gevangenissen, want in oktober 2005 startte zij in de Leuvense hulpgevangenis met een bijzonder project dat onlangs resulteerde in het boek "(Straf)Tijd. Getuigenissen van mijn lief, mijn kind, mijn ma, mijne chef en ik". Gedetineerden, personeelsleden en bezoekers-familieleden beschikten gedurende korte periode over een digitaal toestel om het begrip tijdsbeleving in de cel te verbeelden. Lieve Blancquaert maakte van elke persoon een portret. Indringende getuigenissen waarin de betrokkenen open en zonder vrees praten over hun ervaringen met het gevangenisleven. Wat doet dat met een mens, in contact komen met die verguisde wereld? Is er menselijkheid in een gevangenis? 

 

Lieve Blanquaert vertelt er u alles over, donderdag 1 maart, in de centrale cellenblok van de gevangenis Tongeren. Vanaf 19.00 uur kunt u vrij de gevangenis bezoeken. De lezing zelf begint om 20.00 uur. De inkom bedraagt 2,50 euro. Meer info vindt u op http://www.gevangenistongeren.be.

 

Meer inlichtingen:

Gevangenis Tongeren, cel promotie,  tel.: 012-67 03 55, e-mail: pmathei@limburg.be.

Colloquium veiligheidsbeleid

 

Het Progress Lawyers Network (een progressief advocatennetwerk) organiseert op 16 maart 2007 een colloquium in Brussel met als titel "Veiligheidsbeleid: meer strafstaat, minder sociale staat?"

 

Meer informatie: http://www.progresslaw.net/nl.htm.

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2007.01.23

Vormingen voor de Vlaamse hulp- en dienstverleners in de gevangenissen

 

De Werkgroep Vorming en Ondersteuning organiseert twee vormingen voor de Vlaamse hulp- en dienstverleners in de gevangenissen.

 

De Werkgroep Vorming en Ondersteuning werd opgericht in het kader van het strategisch plan voor de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden (Vlaamse Gemeenschap) en is intersectoraal samengesteld.

Introductiecursus: samen werken in de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden

 

 • Wanneer: maandag 12 maart 2007 en dinsdag 13 maart 2007 van 9.00 tot 16.10 uur.
 • Waar: Cicov (informatie-, communicatie- en vormingscentrum), Terlindenlaan 14, 3090 Overijse.
 • Voor: medewerkers (beroepskrachten en vrijwilligers) uit alle sectoren van de Vlaamse Gemeenschap die een opdracht hebben in de gevangenis. De vorming richt zich vooral naar medewerkers die nog niet zo lang werkzaam zijn in de gevangenis.
 • Wat: een introductie in de verschillende aspecten van de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden en van het werken binnen de gevangenismuren.
 • Onkosten: de onkosten, met inbegrip van de maaltijden, voor de deelname aan de twee vormingsdagen worden gedragen door de Vlaamse overheid (kostprijs bedraagt 60 euro per persoon).

 

Inschrijven vóór 12 februari 2007 met het bijgevoegde inschrijvingsformulier.

 

Er wordt na de vorming een officieel deelnameattest opgestuurd

 

Download het programma (PDF-bestand, 24 kB) en het inschrijvingsformulier (PDF-bestand, 31 kB).

Vorming: de externe rechtspositie van gedetineerden en de oprichting van strafuitvoeringsrechtbanken, een introductie in het nieuwe wettelijk kader

 

Op 15 juni 2006 werden 2 belangrijke wetteksten met betrekking tot de strafuitvoering gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad: de wet van 17 mei 2006 met betrekking tot de externe rechtspositie van veroordeelden tot een vrijheidsstraf en de aan het slachtoffer toegekende rechten in het raam van de strafuitvoeringsmodaliteiten, en de wet van 17 mei 2006 houdende oprichting van strafuit voeringsrechtbanken. Beide wetten zijn een samenhangend geheel.

 

Deze nieuwe wetgeving kondigt belangrijke veranderingen aan inzake de besluitvorming en procedures van de verschillende modaliteiten van strafuitvoering (penitentiair verlof, uitgangspermissie, elektronisch toezicht, voorwaardelijke invrijheidsstelling,…).

 

Vicky De Souter, attaché bij de Federale Overheidsdienst Justitie, maakt ons wegwijs in dit nieuwe wettelijke kader.

 

 • Wanneer: donderdag 1 maart 2007 van 13.30 tot 16.30 uur
 • Waar: Boudewijngebouw, Auditorium H21001-02, Boudewijnlaan 30, 1000 Brussel
 • Voor: medewerkers van de Vlaamse gemeenschap die meewerken aan de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden.
 • Wat: introductie in het nieuwe wettelijke kader inzake strafuitvoeringsmodaliteiten en rechten van slachtoffers tijdens de strafuitvoering zoals bepaald in de wetten van 17 mei 2006 (B.S. 15 juni 2006).
 • Onkosten: De kosten van dit vormingsmoment worden gedragen door de Vlaamse overheid.

 

Inschrijven voor 12 februari 2007 met bijgevoegd inschrijvingsformulier.

 

Download het inschrijvingsformulier (PDF-bestand, 43 kB).

Meer informatie

 

 

[ Naar boven ]

Nieuwsbrief d.d. 2007.01.12

Vacature herstelbemiddelaar

 

vzw Suggnomè Forum voor herstelrecht en bemiddeling werft aan voor het ressort Gent: een voltijdse herstelbemiddelaar (v/m) met standplaats te Gent.

 

Meer informatie vindt u op onze vacaturepagina's: http://www.wvc.vlaanderen.be/welzijnenjustitie/vacatures.htm.

 

[ Naar boven ]

Archief