Sla navigatie over

Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites. Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be/.

Vlaanderen.be - uw wegwijzer binnen de Vlaamse overheid
Over de site | Contact | Sitemap 

 

 

 
Thema's
 

 

Snelmenu 
 


AnySurfer, Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites

U bent hier: vlaanderen.be > Welzijn & Justitie > Slachtofferhulp


Slachtofferhulp

 

Slachtofferhulp

Slachtoffer van een misdrijf? Dan kan je bij de diensten slachtofferhulp terecht. Meer informatie over de werking van de diensten slachtofferhulp en de adressen van de diensten slachtofferhulp vind je op onze pagina's.

Wat na een verkeersongeval? Wegwijzer voor verkeersslachtoffers

Als het verkeer je raakt, praktische gids na een verkeersongeval is een publicatie die ontwikkeld werd in opdracht van de Vlaamse overheid. De samensteller van deze gids, Rondpunt, heeft daartoe samengewerkt met verkeersslachtoffers en deskundigen uit de verschillende betrokken domeinen en sectoren.

Deze publicatie is bedoeld voor betrokkenen (gewonden, naasten en nabestaanden) bij een verkeersongeval die vlak na het gebeuren met heel wat vragen zitten over hun rechten, over de verwerking van het ongeval en over gepaste opvang en zorg.  Zij vinden er informatie over administratieve aspecten en emotionele gevolgen, de werking van politie en justitie, het ziekenhuis en revalidatie, schadevergoeding en verzekering, uitkeringen en tegemoetkomingen, praten met de pers, specifieke aspecten met betrekking tot de veroorzaker en re-integratie op vlak van wonen, werken, school en vrijetijd.De publicatie is bedoeld voor betrokkenen (gewonden, naasten en nabestaanden) bij een verkeersongeval die vlak na het gebeuren met heel wat vragen zitten over hun rechten, over de verwerking van het ongeval en over gepaste opvang en zorg.  Zij vinden er informatie over administratieve aspecten en emotionele gevolgen, de werking van politie en justitie, het ziekenhuis en revalidatie, schadevergoeding en verzekering, uitkeringen en tegemoetkomingen, praten met de pers, specifieke aspecten met betrekking tot de veroorzaker en re-integratie op vlak van wonen, werken, school en vrijetijd.

 

De electronische versie van deze gids vind je door hier (pdf, 441247 Kb), te klikken. Via de bijhorende website,  Watnaeenverkeersongeval.beLink naar een andere website, kan u ook een gedrukte versie bestellen bij Rondpunt.

Jonge slachtoffers

Kinderen die betrokken zijn bij een misdrijf of een andere schokkende gebeurtenis, maken net als volwassenen een verwerkingsproces door. 

 

Lees meer over slachtofferhulp voor kinderen

Samenwerkingsakkoord

Op 7 april 1998 sloten de Vlaamse Gemeenschap en de federale Staat een samenwerkingsakkoord inzake slachtofferzorg.

Nationaal Forum voor Slachtofferbeleid

Op 29 april 2004 keurde het Nationaal Forum voor Slachtofferbeleid haar aanbevelingen goed (PDF-document, 658 kB). Deze aanbevelingen worden om de twee jaar bijgewerkt. 

Europese Dag van het Slachtoffer

Op 20 februari 2004 werd, ter gelegenheid van de Europese Dag van het Slachtoffer, een colloquium"Slachtoffers en rechtsgelijkheid"  (PDF-document, 950 kB) georganiseerd.

Staten-generaal voor een betere opvang en begeleiding van verkeersslachtoffers

Op 16 februari 2007 vond in het Vlaamse Parlement de Staten-generaal voor een betere opvang en begeleiding van verkeersslachtoffers plaats. Deze Staten-generaal is in de loop van 2006 voorbereid door negen werkgroepen. Zij hebben elk een bepaald thema of een bepaalde sector onder de loep genomen, de knelpunten ge´nventariseerd en beleidsaanbevelingen geformuleerd. Het resultaat van de werkzaamheden werd gebundeld in een rapport (PDF-formaat, 1,4 mB) dat de basis vormde voor de Staten-generaal.

Folder "Pers en slachtoffers. Tips voor journalisten"

De pers heeft altijd veel belangstelling gehad voor wat er mis loopt in de samenleving. Haar rol is nu eenmaal het signaleren van problemen. Criminaliteit en ongevallen nemen in het nieuws een belangrijke plaats in. Veiligheid staat hoog op de maatschappelijke agenda, en we willen weten dat alles in het werk wordt gesteld om een zo groot mogelijke veiligheid te waarborgen. Maar misdrijven, ongevallen en rampen veroorzaken ook slachtoffers. Rechtstreeks getroffenen (gedode of gewonde slachtoffers, mensen die psychisch geraakt zijn), maar ook de omgeving: kinderen, ouders, familieleden, vrienden, buren, collega's of klasgenoten van de rechtstreekse slachtoffers kunnen door de feiten worden geraakt. Zelfs getuigen van dramatische gebeurtenissen kunnen er zwaar door worden geroerd.

 

De pers kan in deze folder (PDF-formaat, 410 kB) aandachtspunten en tips vinden over de omgang van de pers met slachtoffers. De folder is een initiatief van de Raad voor de Journalistiek, in samenwerking met de Vlaamse Vereniging van Beroepsjournalisten (VVJ) en het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk, afdeling Slachtofferhulp.